Ranja Shamoun är årets ”Min Lärare”

”Vår lärare är en glädjespridare och är helt underbar. Vår lärare har kämpat och slitit hårt för att vi ska ha en bra framtid. När Ranja kom förändrades allt." – Elever från Blombackaskolan.

När eleverna får välja lärare så väljer de Ranja. I slutet av förra veckan utsågs Ranja Shamoun till ”Min Lärare”. En utmärkelse där SVT:s Lilla aktuellt gett elever i hela Sverige möjligheten att lyfta sin lärare. I år fick Lilla aktuellt in 1200 nomineringar, ett rekordår för utmärkelsen. Till sist föll valet på Blombackaskolans Ranja Shamoun.

Hej Ranja och grattis till utmärkelsen Min Lärare! För den som inte känner Ranja, beskriv kort vem du är?
- Jag är en 23-årig, snart 24, nyexaminerad lärare. Jag tog examen i somras och har snart jobbat i ett helt läsår med mina femmor på Blombackaskolan. Jag är en väldigt glad person och tycker att glädje är något som alla behöver i livet. Jag försöker alltid att vara glad och positiv med mina elever och sprida det vidare till dem.

Varför valde du att studera till lärare?

- Jag har alltid tyckt om läraryrket ända sedan jag var ett barn. När jag blev äldre så växte mitt intresse att arbeta med barn och ungdomar, jag förstod att jag på något sätt kan göra en skillnad, utveckla och forma samhällets framtid. Jag älskar mitt yrke, även om det kan vara tufft ibland så är det världens bästa jobb!

Hur känns det att få Lilla aktuellts utmärkelse ”Min lärare”?

- Det känns helt overkligt att jag vunnit den utmärkelsen! Jag uppskattar verkligen att eleverna ens tänkte tanken att nominera mig. Det känns helt fantastiskt och jag är fortfarande i chock! 

Varför tror du att dina elever valde att nominera dig?

- Utifrån elevernas motivering så känner eleverna att de utvecklats i skolan och har fått tillbaka lusten att lära och nu tycker de om att komma till skolan. En annan sak är att jag är starkt emot mobbning och mina elever vet att jag alltid kommer att finnas för dem om de behöver prata eller ha någon som kan lyssna och hjälpa dem. Jag tycker att det är viktigt att alla barn trivs och känner att det är roligt att komma till skolan, utan att känna någon rädsla eller oro.​ 

- Det är viktigt att komma ihåg att vi som arbetar med barn och ungdomar kan göra en stor skillnad genom att arbeta kring mobbning med eleverna och förebygga detta. En väsentlig aspekt är att skapa en trygghet i klassrummet och för eleverna. Vi kan påverka eleverna under hela deras liv!