Södertälje kommun arrangerar jämställdhetsvecka

I två år har Södertälje kommun delat ut ett jämställdhetspris på internationella kvinnodagen den 8 mars. I år ökar kommunen fokus på jämställdheten och bjuder in allmänheten till en hel vecka med program som belyser jämställdhet ur olika vinklar.

 
– Vi vill använda den här veckan till att uppmärksamma ojämställda strukturer i samhället, säger Boel Godner. Frågan om att arbeta för ett mer jämställt samhälle måste ständigt hållas levande, både lokalt och nationellt.

– Det finns mycket kvar att göra för att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Marita Lärnestad. Jämställdhet gäller alla, både kvinnor och män och i alla åldrar. Jag hoppas att många Södertäljebor har möjlighet att delta under veckan.

På programmet står seminarier, panelsamtal, föreläsningar och workshoppar med fokus på jämställdhet. Några exempel på programpunkter är:

  • Föreläsning om ekonomisk jämställdhet där fackförbundet Kommunal berör frågor om deltidsarbete, lika lön och föräldraledighet i förhållande till total livsinkomst jämfört mellan män och kvinnor.

  • Retorikexperten Elaine Eksvärd föreläser om härskartekniker och sexuella trakasserier.

  • Livet Bitchs uppmärksammade föreställning ”Dom där tjejerna” spelas på Estrad.

  • Utdelning av jämställdhetspriset ut på Stadsbiblioteket. Priset delas ut till personer, föreningar eller företag vars insatser pekar på nya vägar för att öka jämlikheten i samhället och motverkar diskriminering på grund av kön.

Jämställdhetsveckan pågår den 5–9 mars. Det är fri entré till samtliga evenemang och alla är välkomna att delta men föranmälan krävs. Hela programmet är tillgängligt här.

Södertälje kommun har signerat den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå. Det innebär att kommunen åtar sig att göra ett offentligt åtagande för att jämställdhet ska råda mellan män och kvinnor. Kommunen arbetar även utefter Agenda 2030 där mål 5 handlar om jämställdhet.

Mer information:

Boel Godner, ordförande i kommunstyrelsen (S) och medlem i juryn för jämställdhetspriset, 08-523 068 65, boel.godner@sodertalje.se

Marita Lärnestad, kommunalråd (M) och medlem i juryn för jämställdhetspriset, 08-523 037 17, marita.larnestad@sodetalje.se

Helene Andersson, pressekreterare, 08-523 066 03, helene.p.andersson@sodertalje.se

Med vänliga hälsningar

Södertälje kommun

info@sodertalje.se

Kontaktcenter: 08-523 010 00

www.sodertalje.se

www.sodertalje.se/press  

www.twitter.com/sodertalje 

www.facebook.com/sodertalje