Ta hand om dig i värmen!

Just nu är det extremt hett i Sverige. Värmen kan vara farlig för alla men det finns några grupper som behöver ta hand om sig lite särskilt i värmen - du som äldre, du som har en funktionsnedsättning, du som tar medicin, du som är kroniskt sjuk och små barn. Det handlar framförallt om att dricka mer och sörja för en sval miljö.

Det är härligt med sol och värme, men den ihållande värmeböljan som Sverige befunnit sig i de senaste månaderna kan leda till hälsoproblem - särskilt hos äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning men även små barn, gravida och personer som tar medicin.

Det är extra viktigt att du som befinner dig i riskgruppen tar lite extra hand om dig när det är så här extremt varmt. Du som vän eller anhörig kan också göra en insats genom att göra ett extra besök eller ringa ett extra samtal för att se så att de mår bra. Tipsa också gärna om råden nedan:

  • Var uppmärksam på inomhustemperaturen.
  • Drick mer! Vänta inte på att du känner törst - drick kontinuerligt över dagen. Undvik saft och alkohol.
  • Stäng ute solen. Dra ner persienner och dra för gardinerna på dagen.
  • Sov med öppet fönster. Vädra ur under natten.
  • Duscha kallt eller svalt, eller blöt en handduk och bär runt nacken.
  • Förvara dina mediciner svalt.

Var särskilt uppmärksam på om du får förhöjd kroppstemperatur, ökad puls, höjd andningsfrekvens och känner dig yr och mycket trött. Det kan vara tecken på vätskebrist! Är du orolig eller har frågor kan du ringa sjukrådgivningen på telefonnummer 1177.

Tipsen är hämtade från broschyren När det blir för varmt som är framtagen av Folkhälsomyndigheten.