Zuckerbergs förlåt till Europa

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg väntas komma till Europa för att prata med Europaparlamentet om hur bolaget kommer hantera sina användares personuppgifter framöver.

Det var tidigare i år som det stod klart att Facebook hade läckage på personuppifter för ca 50 miljoner användare som användes till politiska syften. Med detta har en stor kritikerstorm skapats mot Zuckerberg för att bolaget inte tar socialt ansvar på allvar.

Det var analysbolaget Cambridge analytica som säljer tjänster till det amerikanska, republikanska valkampanjandet, som kom över 50 miljoner användares personuppgifter (utan tillåtelse) och senare sålde dessa till fördel för Donald Trumps kampanjande 2016.

Europaparlamentet var tidigt ute med uttalanden om krav på Facebook att förklara sig angående läckaget, som är bolagets absolut största personuppgiftsläcka.

"Facebook måste göra klart för dem som representerar 500 miljoner européer att personlig information inte ska användas för att manipulera demokratin", skrev Europaparlamentets talman Antonio Tajani på Twitter.

Det är dock delade meningar inför mötet och utfrågningen av Zuckerberg. Mötet kommer nämligen inte att vara offentligt, utan hålls bakom stängda dörrar. Att så blev utgången var inte glasklart utan röstades igenom med en knapp majoritet i parlamentet. Något som bland annat europaparlamentarikern Guy Verhofstadt inte är nöjd med, vilket han yttrade i en tweet:

"Zuckerberg måste ställas inför Europaparlamentet på samma sätt och på samma villkor som han gjorde på Capitol Hill, i en offentlig utfrågning inför LIBE- utskottet och inte på ett möte bakom stängda dörrar."