Årets Almedalsseminarium: Stoppa de svarta hyreskontrakten!

En svart hyresmarknad där du kan köpa möjligheten att skriva dig på en adress eller hyra en bostad olovligt har vuxit fram i Sverige. Det skapar oordning på bostadsmarknaden och hjälper till att skapa otrygga miljöer och parallella samhällen. Människor – ofta nyanlända – utnyttjas på en kriminell marknad där priset kan bli enormt högt. Vad kan kommuner, myndigheter, bostadsbolag och samhället i övrigt göra för att få stopp på detta? Det är ämnet för Södertälje kommuns seminarium i Almedalen den 2 juli kl. 15.30–16.30.

– Handeln med svartkontrakt är ett samhällsproblem och en högaktuell fråga för hela landet, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S). I Södertälje har vi sedan länge arbetat mot detta och funnit metoder som ger viss effekt – men det krävs också åtgärder på nationell nivå. Det är bråttom att stoppa detta och det kan vi bara göra med gemensamma krafter.

Den svarta hyresmarknaden är stor och människors desperata längtan efter en bostad utnyttjas. För kriminella finns stora pengar att tjäna samtidigt som människor skuldsätter sig för livet. I Södertälje har kommunens bostadsbolag Telge bostäder skärpt kontrollen av hyreskontrakt i syfte att upptäcka svartkontrakt och andra olovliga uthyrningar. Arbetet har varit framgångsrikt. Under 2018 ökade uppsägningarna av svarta kontrakt med 55 procent, vilket innebar att ett stort antal förstahandskontrakt gick till dem som faktiskt stod i bostadskön.

För att vända trenden krävs också flera konkreta åtgärder kopplade till lagstiftningen. Handel med svartkontrakt skapar stor oreda i flera av landets kommuner genom att brotten bygger på fusk med folkbokföringen. En ny folk- och bostadsräkning måste genomföras så vi kan vara säkra på att rätt personer bor på rätt adresser. Andra viktiga förändringar som krävs i lagstiftningen är att avskaffa EBO, införa en ytterligare skärpning av hyreslagen och att förstärka möjligheterna till att dela information mellan myndigheter.

Tid: 2 juli 2019, kl. 15.30–16.30
Plats: Wisby Strand Congress & Event (lokal Lojsta)
Moderator: Catharina Bildt

Deltagare
Anna Dahlberg, politisk redaktör, Expressen
Anders Lindberg, politisk chefredaktör, Aftonbladet
Ingela Nylund Watz (S), riksdagsledamot, ledamot av finansutskottet
Cecilie Tenfjord-Toftby (M), riksdagsledamot, ledamot av civilutskottet
Vesna Jovic, vd Sveriges kommuner och landsting, SKL
Max Åkerwall, lokalpolisområdeschef Södertälje
Tobias Wijk, expert folkbokföring, Skatteverket
Juan Copovi-Mena, vd Telge AB
Boel Godner, (S) kommunstyrelsens ordförande i Södertälje
Alexander Rosenberg (M), kommunalråd i opposition i Södertälje