2019

Årets mentorskapsprogram för chefer får utökat samarbete

2019-04-03

Nu har årets mentorprogram för chefer dragit igång och vi kan presentera några av mentorerna. Årets mentorprogram för chefer bjuder dessutom på en nyhet. Mentorprogrammet som traditionellt skett inom kommunkoncernen med både Södertälje kommun och de kommunägda bolagen tar nu in en tredje samarbetspartner.

I början av året involverades Södertälje sjukhus i planeringen av årets mentorskapsprogram. Det innebär att sjukhuset kommer involvera sina chefer som mentorer och adepter.

- Det känns väldigt roligt att vi kan bredda samarbetet säger Björn Hasselrot, HR-specialist. Vi har samma syn på ledarskap och utgår från samma teorigrund, så att få in fler perspektiv är bara berikande.

Krister Mellström, Annika Johansson och Jeanette Hansson Haglund är tre av årets mentorer. Vi passade på att ställa dem några frågor under mentorernas uppstartsträff.

Krister Mellström - Telge nät

Ålder: 49 år
Titel/Arbetsplats: Enhetschef Projekt & Dokumentation / Telge Nät
Ditt favoritställe i Södertälje: Pershagen där jag bor och en sommarmiddag på Barolo
Kan du berätta något om dig som brukar förvåna? Är en person som inte är direkt smal men under 2017 cyklade jag Vätternrundan, 30 mil på 7 h 29 min vilket är en snittfart på 40 km/h och Cykelvasan, 9,2 mil på 3h 5min vilket är en snittfart på 30km/h . Båda loppen gjorde sjukt ont men min tillfredställelse och glädje var fulländad.

Har du varit mentor förut? 
Inte formellt i ett Mentorprogram men har haft frivilliga adepter genom åren. När jag arbetade på AstraZeneca var jag adept och det var väldigt lärorikt och utvecklade mig på ett bra sätt.

Hur känns det att du nu ska vara mentor? 
Jättebra, hoppas att jag får en adept som kommer med nya infallsvinklar och utmaningar som inte jag har i min vardag.

Vad är dina förväntningar på programmet?
Att vi utvecklar varandra som adept och mentor.

Vad är dina styrkor som ledare? 
Skapa ägandeskap där kravställning och stöttning är lika viktigt samt vara närvarande som chef.

Vad är dina drivkrafter? 
Ha roligt och skapa framdrift, resultat i en organisation och få stolthet hos medarbetaren och arbetsteamet.

Jeanette Hansson Haglund - Södertälje kommun

Ålder: 48
Titel/Arbetsplats:
  Enhetschef/ Rösberga förskolecenter
Ditt favoritställe i Södertälje: Torekällberget
Kan du berätta något om dig som brukar förvåna?  Den var svår…

Har du varit mentor förut?  
Inte i chefsrollen, men däremot vid ett flertal tillfällen tidigare i min roll som förskollärare.

Hur känns det att du nu ska vara mentor?
Det känns roligt och jag är förväntansfull inför uppdraget. Jag tycker det är viktigt att ständigt reflektera över sin egen roll, sitt eget ledarskap och sina egna ställningstaganden och genom att vara mentor så ser jag det som en chans att bli utmanad i min egen chefsroll samt en möjlighet att dela med mig av mina egna erfarenheter.

Vad är dina förväntningar på programmet? 
Jag tycker det är bra med en tydlig tidsplan och struktur.  Annars är mina förväntningar att få reflektera över rollen som ledare och vilka ställningstaganden vi gör.

Vad är dina styrkor som ledare? 
Jag är positiv, försöker alltid att se möjligheterna i problemen och är mycket lösningsfokuserad. Dessutom är jag bra på att lyssna och visa empati men skiljer samtidigt mycket mellan det privata och professionen. Jag är tydlig och strukturerad och är inte rädd för att ta beslut men har heller inte svårt att ompröva besluten om det inte blev så lyckat.

Vad är dina drivkrafter?
Jag har ett stort engagemang och vill göra skillnad. Varje dag. För barnen, för mina medarbetare och våra vårdnadshavare. Jag brinner för att utveckla både verksamheten och medarbetarna, där grunden är att medarbetarna mår bra och får förutsättningar för att utvecklas.  Alla medarbetare behöver olika saker, en del behöver mer frihet och flexibilitet och andra mer styrning och tydlighet. Jag tycker en viktig del som chef är att vara synlig i och nära verksamheten. Jag har en stark inre motivation som vilar på att jag tycker väldigt mycket om mitt arbete och gillar att göra det lilla extra.

Annika Johansson - Södertälje sjukhus

Ålder: 50
Titel/Arbetsplats: Chefsjuksköterska på Gyn- och Barn- och ungdomsmedicinska mottagningen på Södertälje Sjukhus AB
Ditt favoritställe i Södertälje: Hemma i Gläntan!
Kan du berätta något om dig som brukar förvåna?
 Att jag har olikfärgade ögon!

Har du varit mentor förut? 
Ja i mitten av 2000- talet var jag mentor åt en sjuksköterska som gick Trainee programmet på Huddinge sjukhus. Jag jobbade då själv som sjuksköterska och vi hade regelbundna möten där hon fick bolla och reflektera över sin nya profession.

Hur känns det att du nu ska vara mentor? 
Spännande…. Nu är det i en annan roll och det känns kul att få följa med en annan chef på hens resa i sitt ledarskap.

Vad är dina förväntningar på programmet? 
Jag hoppas på att själv också få växa i min roll som chef och få möjlighet att träffa andra och utbyta erfarenheter.

Vad är dina styrkor som ledare? 
Jag lyssnar och jag har en stor ödmjukhet inför alla medarbetares kompetens. Utan mina medarbetare är jag ingenting! Jag är också modig och rättvis.

Vad är dina drivkrafter? 
Jag drivs av mina medarbetarbetares engagemang! Jag tycker om att arbeta med utveckling och förbättringar både för våra patienter men också för att vi ska ha en bra och hållbar arbetsmiljö.