Artister engagerar för en mer hållbar värld

Ingen kan göra allt – men alla kan göra något! Det är budskapet när fem kända artister, bland annat Faia Younan och Shirley Clamp, tillsammans med Södertälje, marknadsför årets Södertäljefestival i en kampanj som uppmanar till att ta bättre hand om vår miljö och varandra.

Dansaren Tobias Karlsson, körledaren Gabriel Forss, artisten Shirley Clamp, youtubern Daniel Norberg och Södertäljeartisten Faia Younan. De fem artisterna är klara för Södertäljefestivalen 23-25 augusti. Under vecka 19 lyfte de frågor på temat som är viktiga för dem tillsammans med ett uppträdande i sina Instagramkanaler. På Södertäljefestivalen kommer de att göra ett gemensamt framträdande i form av ett medley.

– Genom att engagera kända artister som utför goda gärningar i offentliga miljöer skapas nyfikenhet och engagemang, säger Aljoša Lagumdzija, centrumchef Södertälje centrum.

Att inte skräpa ner, att ta hand om miljön och att bry sig om våra medmänniskor är ett stort steg på vägen till att göra Södertälje och världen till en bättre plats för alla. I kampanjen, som Centrumföreningen, Södertälje kommun och Telge återvinning står bakom, visar artisterna hur viktigt det är att ta hand om vår omgivning – både vår miljö och våra medmänniskor.

- Målet med den här kampanjen är att engagera och inspirera invånare och besökare att ta hand om miljön men också att göra goda gärningar för en bättre värld, säger Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun.

Tobias Karlsson gjorde tillsammans med några dansare en flash mob med ny text till låten ”Dansa samba med mig”, ett inlägg som i skrivande stund fått över 20 000 visningar på Instagram och mängder med reaktioner. Budskapet är att fler ska lägga skräpet där det hör hemma – i papperskorgen.

- Jag vill höja rösten i den livsviktiga miljöfrågan och säga till alla: skräp dig! Om vi inte alla försöker att bättra oss och göra ord till handling så har vi snart ingen värld att leva i. Jag hoppas att vi med hjälp av gemensamma krafter kan sätta igång en rörelse där alla ger det lilla extra, bygger varandra och tillsammans skapar en bättre värld för ALLA människor. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Tobias.

Faia Younan är Södertäljetjejen som slagit igenom stort som artist i Mellanöstern och fredagen 10 maj sjöng hon en låt i centrala Södertälje, till många förbipasserandes förtjusning.   

- Att värna om planeten börjar med varje litet skräp som vi sorterar och att värna om varandra börjar med att bry sig. Även ett litet leende kan göra skillnad ibland. Varje god gärning räknas. Jag hoppas att vår kampanj väcker uppmärksamhet hos många. För mig är musik mer än ett sätt att uttrycka - den är även ett verktyg att förmedla förändring, säger hon.

Se filmen där alla artisters bidrag samlas i ett medley! Alla artisters egna inlägg hittar du på deras egna Instagram-konton.

Vad kan du göra?

  • Plocka fem skräp om dagen!
  • Källsortera och ta hand om naturens resurser!
  • Visa omtanke för dina grannar!
  • Möta dina medmänniskor med ett leende!
  • Sprid gärna budskapet! Gör en god gärning, filma eller fota och lägg upp i dina sociala medier. Glöm inte att tagga med #skräpdig och #allakangöranågot!