Ett enande kring toppjobben

Ett historiskt långt toppmöte angående toppjobben i EU-institutionerna är nu över! Men vilka blev då nominerade?

I Tisdags (2 juli) meddelande toppkandidaten för posten EU-kommissionens ordförande, tysken Manfred Weber, att han drog tillbaka sin kandidatur. Vilket istället öppnade upp en möjlighet för den tyske försvarsministern Ursula von der Leyen. Stats och regeringscheferna har nu enats om att nominera von der Leyen till posten EU-kommissionens ordförande. Detta skulle göra henne till den första kvinnliga ordförande för kommissionen. Det europeiska rådet uppmanar även von der Leyen att nominera socialdemokraten Frans Timmermans och den danska liberlaen Margrethe Vestager till vice ordförande i kommissionen. 

Men, än är detta inte klart! Europaparlamentet måste ge sitt medgivande till von der Leyen vid sitt möte om ca 2 veckor. För godkännande av den nomnerade till posten krävs absolut majoritet i parlamentet. Om kandidaten ogillas krävs omnominering av stats och regeringscheferna inom 1 månads tid. Då von der Leyen inte varit en ledande kandidat till posten vid årets EU-val finns risk för heta diskussioner bland europaparlamentarikerna. 

Vem är då Ursula von der Leyen? Hon är tysk politiker vid det kristdemokratiska partiet: Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU), och har sedan 2005 innehaft en rad olika minsterposter. Den nuvarande som tysk försvarsminister. Hennes far var med vid grundandet av EU-kommissionen och blev många år efter sin tjänst i EU-kommissionen, preminärminster. Själv har hon en akademisk bakgrund som doktor i medicin. 

Övriga nominerade till toppjobben är: 

  • Europeiska rådets ordförande - Charles Michel, belgisk, liberal, premiärminister
  • EU:s utrikesrepresentant - Josep Borrell, spansk, socialdemokratisk utrikesminister
  • Ordförande ECB - Christine Legarde, fransk, konservativ IMF-chef.