fake news från proryska medier, ett orosmoln över EU

Att ryska trollfabriker funnits ett tag för att sprida falska nyheter har varit känt ett tag inom EU. Men i slutet av 2018 tog stats och regeringscheferna ett initiativ om att inför en gemensamt åtgärdsplan.

Desinformationskampanjerna som främst kommer från Ryssland, har ansets som ett hot vilket ledde i december 2018 till att EU tog fram en åtgärdsplan med syfte att öka insatserna mot desinformation och fake news, i och utanför Europa. I åtgärdsplanen finns bland annat ett system för snabb varning och noggrann övervakning av uppförandekoder hos onlineplattformarna som ingår i överenskommelsen. Kortfattat kan sägas att planen tar sikte på fyra områden för att bygga upp EU:s kapacitet och stärka samarbetet mellan medlemsstaterna och EU:

  • Snabbare upptäckt.
  • samordnande motåtgärder.
  • onlineplattforman och branchen.
  • öka medvetenheten och medborgarnas makt.

Förhoppningsvis kan insatserna generera till större möjlighet för medborgarna att se skillnader på fake news, disinformation och "riktiga" nyheter.

Ett axplock av de falska nyheter som blivit särskilt uppmärksammade under 2018 var att: EU legaliserat pedofili, att Hitler förklarats nationalhjälte i Ukraina samt att barn tvingades tillbe Allah i Sverige. Alla dessa fabricerade av proryska medier.

Mer om åtgärdsplanen kan ni hitta här