Får du det du betalar för på restaurangen?

14-17 maj besökte livsmedelsinspektörer från 18 kommuner inom Stockholms län, samt Nyköping, 199 restauranger och kaféer på temat ”Får du det du betalar för?”. Det man kontrollerade var att det som stod på menyn också serverades. Det vill säga att dyrare livsmedel inte bytts ut mot billigare, eller att det som presenterades som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det. Fem av sju kontrollerade serveringar i Södertälje klarade sig utan anmärkningar.

De varor som kontrollerades var parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost och produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung, kravmärkta eller ekologiska. Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden eller följesedlar som visar vad de köpt in. Serveringar som inte följer reglerna kommer att följas upp genom nya kontroller. Avvikelserna som hittades i Södertälje handlade om att Grana padano och Formaggio grana serverades istället för Parmesanost (Parmigiano reggiano). I samband med inspektionerna upptäcktes också ett fall där vannameiräkor/vita räkor serverades istället för tigerräkor som stod på menyn.

Jämfört med resultaten från förra årets länsgemensamma kontrolldagar har andelen felaktiga påståenden ute hos restauranger och caféer minskat något för de flesta av de kontrollerade produkterna. Det gäller även för parmaskinka och parmesanost där det skett en förbättring med cirka 10 procentenheter jämfört med resultaten från förra årets kontrolldagar, då det i cirka 4 av 10 fall i själva verket serverades något annat. Olivolja bryter trenden och har fått fler avvikelser under årets kontrolldagar än tidigare år.

-Många kunder är beredda att betala lite mer för att få vissa varor, till exempel svenskt kött. De ska inte bli lurade utan få det de betalar för. Alternativet är förstås att ändra menyn så den blir sanningsenlig, säger Helena Götherfors, chef för miljökontoret i Södertälje kommun.


Fakta – Ofta förekommande fel

Feta
Fetaost förväxlas med ost som liknar fetaost, men är gjord på komjölk. Feta får endast använ¬das om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av får¬mjölk och getmjölk.

Parmesan
Parmesanost förväxlas med andra italienska hårdostar. Det är också vanligt att Grana Padano förväxlas med Parmesanost.

Parmaskinka
Parmaskinka förväxlas med annan lufttorkad skinka. Parmaskinka/Prosciutto di Parma får endast användas om skinka som tillverkats enligt speciella traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en ”hertigkrona” med ordet Parma får kallas parmaskinka/ Prosciutto di Parma. Ingen annan lufttorkad skinka får kallas parmaskinka i menyn.