Pressinbjudan: Nya utställningar om solidaritet på Södertälje konsthall

Välkommen till pressvisning av utställningarna Internationella motståndsmuseet 1978 – 2020 och ARPILLERAS – poder SUAVE/SOFT power på Södertälje konsthall den 30 september kl. 13.


Temat är solidaritet och curatorerna Paola Zamora och Joanna Sandell har i arbetet med utställningarna undersökt material i svenska arkiv kring hur det svenska konstfältet tar sig an dessa frågor.

Utställningen Internationella motståndsmuseet Salvador Allende” visades på Södertälje konsthall 1978. Den bestod då av en samling verk donerade av svenska konstnärer som agerade i solidaritet med Chiles sak, mot diktatorn Augusto Pinochets våld mot politiska motståndare. I den nya utställningen möts tio konstnärer med erfarenhet av exil, men också konstnärer som under längre tid intresserat sig för svensk kulturhistoria och historieskrivning.

I samband med utställningen samlar Södertälje konsthall in berättelser och föremål från Södertäljeborna som anknyter till solidaritetstemat.


I utställningen ARPILLERAS – poder SUAVE/SOFT power står den chilenska konstnären och aktivisten Cecilia Valdés arbete i fokus med så kalladearpilleras”, textila konstverk, skapade av kvinnor i naivistisk stil men starkt laddade med både sociala och politiska budskap.

Utställningarna öppnas i anslutning till
Samtidskonstdagarna, ett årligt evenemang som samlar konstorganisationer från hela Sverige för att diskutera aktuella frågor. Samtidskonstdagarna produceras av Statens konstråd i samarbete med Art Lab GnestaGrafikens Husdertälje konsthall med stöd frådertälje kommun och Region Sörmland, och genomförs i Södertälje och Gnesta 2-3 oktober.


Tid: måndag den 30 september kl. 13
Plats: Södertälje konsthall, Storgatan 15, Lunagallerian, Södertälje

Länk till utställningarna på Södertälje konsthall.

 Mer information:

Joanna Sandell Wright, chef Södertälje konsthall, 08-523 06 458, joanna.sandell@sodertalje.se

Helene Andersson, pressekreterare, Södertälje kommun, 08-523 066 03, helene.p.andersson@sodertalje.se

 

Med vänliga hälsningar

Södertälje kommun

info@sodertalje.se

Kontaktcenter: 08-523 010 00

www.sodertalje.se

www.sodertalje.se/press  

www.twitter.com/sodertalje 

www.facebook.com/sodertalje