Pressvisning: Vansinnets historia – ny utställning på Konsthallen

Välkommen till en förhandsvisning av Vansinnets historia, en utställning av den afrikanske konstnären Kudzanai Chiurai. På förhandsvisningen visar konstnären själv upp utställningen och det finns möjlighet att ställa frågor.  Tid: torsdagen den 14 februari kl. 11.
Plats: Södertälje konsthall, Lunagallerian 4, Södertälje

Kudzanai Chiurai är född 1981 i Zimbabwe och anses vara en av de mest intressanta konstnärerna inom afrikansk samtida konst. Han har i forskning och kreativa projekt fokuserat på kolonialismen i Afrika, genom att bland annat utgå från politiska berättelser och Zimbabwe och andra grannländer i södra Afrika. I sina konstuttryck ifrågasätter han de koloniala maktstrukturer som skapats genom historien.

I utställningen presenteras verk av en mängd olika uttryck, från collage och fotografier till film och en installation. Musiken är särskilt viktig, och Chiurai berättar bland annat om musiken som ett redskap för motstånd. Mobila ljudstationer bjuder in besökarna att lyssna på kampmusik som zimbabwisk Chimurenga och musik från den sydafrikanska anti-apartheidrörelsen. Den innehåller även sällsynta inspelningar av tal hållna av kända personligheter inom de afrikanska frihetsrörelserna och medborgarrättsrörelsen i USA.

Utställningen har producerats av The Goodman Gallery i Kapstaden, curator är Candice Allison, chef för The Bag Factory i Johannesburg. Utställningen öppnar för allmänheten den 16 februari och visas till och med den 27 april 2019.

Mer information:

Joanna Sandell, chef på Södertälje konsthall, Södertälje kommun, 08-523 064 58, joanna.sandell@sodertalje.se

Helene Andersson, pressekreterare, 08-523 066 03, helene.p.andersson@sodertalje.se

Med vänliga hälsningar

Södertälje kommun

info@sodertalje.se

Kontaktcenter: 08-523 010 00

www.sodertalje.se

www.sodertalje.se/press  

www.twitter.com/sodertalje 

www.facebook.com/sodertalje