Södertälje kommun initiativtagare till ny utbildning för fritidshemslärare

Höstterminen 2020 startar en ny utbildning till fritidshemslärare på Södertörns högskola. Initiativet kommer från utbildningskontoret i Södertälje kommun

Utbildningen riktar sig till personer som redan är anställda men som saknar lärarlegitimation. De 25 utbildningsplatserna är vikta för Södertälje, Huddinge, Nykvarn, Salem och Botkyrka. Södertälje får minst sju platser. Under åtta terminer studerar de som antas 75 procent på Södertörns högskola och arbetar 50 procent som lärare på fritidshem. Det innebär att de arbetar tre dagar och studerar två dagar i veckan.

Dessutom får de som kommer in på utbildningen 4000 kronor i månaden i ”utbildningspeng”. Undervisningen är delvis webbaserad, i form av exempelvis film, digitala föreläsningar eller grupparbeten.

– Vi såg att behovet av behöriga fritidshemslärare fanns och tog det här initiativet eftersom vi vill vara en attraktiv arbetsgivare. Södertälje ska vara en skolkommun som lockar personal och där man trivs. Det känns dessutom väldigt roligt att vi kan göra detta tillsammans med våra närliggande kommuner och högskolan, säger utbildningsdirektör Monica Sonde.

Ansökningstiden är mellan den 14 februari och den 14 mars.

Läs mer om programmet på Södertörns högskolas webbplats.