2019

Södertälje utsedd till Sveriges djurvänligaste kommun

2019-06-12

Södertälje kommun hamnar på första plats som Sveriges djurvänligaste kommun i en ranking som genomförts av Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation Djurens rätt. Det offentliggjordes vid en prisutdelning i Stockholm tidigare i kväll.Rankingen baseras på resultatet av en enkätundersökning i Sveriges kommuner som handlar om vilka djurvänliga beslut kommuner tagit. I undersökningen har 94 procent av Sveriges 290 kommuner medverkat.

Södertälje prisas bland annat för att satsa mycket på vego i skolan med bland annat 1-2 dagar helvegetariska måltider i veckan i samtliga skolverksamheter, och för mycket höga krav vid upphandling av kött och mjölkprodukter och mycket höga krav vid upphandling av ägg (djurskyddskrav som går längre än både svensk lagstiftning och EU-ekologiskt).

– Vi är väldigt glada och stolta för den här utmärkelsen, säger Hanna Klingborg (MP), kommunalråd och ordförande i hållbarhetsutskottet.  Djurskyddsfrågorna hänger tydligt ihop med vårt arbete med maten som verktyg för hållbar utveckling. Vi vill ligga i framkant när det gäller andelen ekologiska och närproducerade livsmedel inom kommunens verksamheter och fortsätta utveckla Södertälje som nod för hållbar livsmedelsutveckling. Vi har arbetat medvetet och långsiktigt och får här en bekräftelse på hur viktigt det är ur ett djuretiskt perspektiv.

– Hållbar livsmedelsproduktion har länge varit en utgångspunkt för de kommunala måltiderna, och i det arbetet så är en naturlig del att förespråka vegetabilier framför kött, säger kostchef Sara Jervfors. I vår livsmedelspolicy säkerställer vi att de produkter som inhandlas och tillagas i kommunens verksamheter inte bara uppfyller svensk lagstiftning men helst också är KRAV-certifierade. Jag hoppas att den här fina utmärkelsen kan inspirera fler kommuner.

Djurens rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation. En viktig utgångspunkt i deras arbete är att kartlägga och ranka hur bra kommunerna är på att ta djurvänliga beslut. Kommunrankningen är ett sätt att ta ett samlat grepp för att hitta Sveriges djurvänligaste kommun. Kartläggningen består av tre delar. Den ena handlar om hur mycket kommunen satsar på vegetariskt och veganskt. Den andra handlar om djurskyddskrav vid upphandling. Den tredje berör frågor inom olika områden, som påskfjädrar, om djurförsöksfria hygienprodukter, och begränsningar av fyrverkerier. Mer om Djurens rätt här: www.djurensratt.se

Mer information 

Hanna Klingborg, kommunalråd och ordförande i hållbarhetsutskottet (MP), 08–523 049 22, hanna.klingborg@sodertalje.se

Sara Jervfors, kostchef, Södertälje kommun, 08–523 064 66, sara.jervfors@sodertalje.se

Helene Andersson, pressekreterare, Södertälje kommun, 08–523 06603, helene.p.andersson@sodertalje.se