Valborg i Södertälje

I Södertälje anordnas det flera firanden och här presenterar vi några av dem. Men det är extra viktigt att värna om allas säkerhet genom att ha koll på eldningsavrådan som kan övergå i förbud. Glad Valborg!

Eldningsavrådan

Det varma och torra vädret har gjort gräset torrt och det är stor brandrisk i skog och mark. En valborgseld eller en eld som sprider gnistor kan snabbt övergå i en okontrollerad brand. Därför avråds eldning under valborgsmässoafton och fram till dess att räddningstjänsterna bedömer brandrisken som mindre.

Om du tänker elda trots räddningstjänstens avrådan bör du vara mycket försiktig och förbereda dig väl. Kom ihåg att det är du som är ansvarig om något går fel, även om du har följt lagar och regler. Länsstyrelsen, Brandkåren Attunda, Räddningstjänsten i Norrtälje kommun, Södertörns brandförsvarsförbund och Storstockholms brandförsvar har tagit fram information kring eldning och ger råd.

Du behöver markägarens tillstånd för att få elda. Om du ska anordna en offentlig tillställning för allmänheten måste du även ha tillstånd enligt ordningslagen. Du söker tillståndet via Polismyndigheten i Stockholms län: Ansökan om tillstånd. Om du planerar ett mindre arrangemang i en egen förening på privat mark krävs normalt inget tillstånd.

Södertälje centrum

Hoffmaestro uppträder i Stadsparken under Valborg 2019

Valborg vid Borgmästarudden och Stadsparken

Hetaste Valborg på länge med Sveriges främsta partyband Hoffmaestro som spelar live i Stadsparken. Det blir ett traditionsenligt firande med extra allt! Tivoli, körsång, vårtal av Alin Khatchadourian och Florence Melkemichel – grundarna till Södertälje Streetbasket Festival.

Tid: 16:00, tivolit öppnar. 17:00, foodtrucks startar servering. 19:00 scenprogrammet börjar med utdelning av idrottspriserna Årets idrottsförening, Årets idrottsledare och Årets initiativ. Det blir vårtal och presentation av Kanalåret 2019. Eldens tänds ca 19:30 och därefter går Hoffmaestro upp på scen.

Plats: Borgmästarudden & Stadsparken

Arrangör: Södertälje Centrumförening i samarbete med Kanalåret 2019 (https://www.facebook.com/events/382259032607011/)

Kanalåret 2019 firas med anledning av att Södertälje kanal fyller 200 år. Jubileumsåret fylls med evenemang, möten och samverkan. Ett år av ”extra allt”!

 

Brunnsäng

Ragnhildsborgsbacken

Friluftsfrämjandet har meddelat att det tyvärr inte blir något firande vid Ragnhildsborgsbacken i år.

 

Enhörna

Enhörna friluftsgård

Fira valborg vid Enhörna Friluftsgård. Det blir brasor, supporterklubbens stordragning, prisutdelning i pil och luftgevär. Enhörnakören sjunger in våren, vårtal av Tina Westerlund, dragning i 50/50 lotteriet och fyrverkerier. Kvällens speaker är Mikael Alfredsson, ordförande Enhörna IF.

Det finns nygräddade våfflor, kaffe, hembakta bullar, korv, hamburgare, italiensk ost, chokladhjul, lotterier, luftgevär, pilkastning, porslinskrossning och fiskdamm. Ponnyridning kl. 17:00–19:00.

Tid: 17:00, programmet börjar. 18:00, barnbrasan tänds till sång av Nayeli. 21:00, valborgsmässoelden tänds.

Plats: Enhörna Friluftsgård

Arrangör: Enhörna IF (http://enhörnaif.se/)

 

Hagaberg

Hagabergs folkhögskola

Fira valborg vid Hagabergs Folkhögskola. Församlingens körer sjunger in våren i Hagabergs kapell. Brasan tänds i parken 20.15. Vårtal av Lennart Mossberg samt kör- och allsång. Scouterna säljer korv, kaffe & chokladbollar.

Tid: 19:30–21:00

Plats: Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60

Arrangör: EFS, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (https://hagaberg.nu/)

 

Hölö-Mörkö

Wij Gammelgård

Traditionellt Valborgsfirande med brasa, körsång av Valborgskören, och vårtal. Kaffeservering, korvgrillning och chokladhjul.

Tid: 19:00, programmet börjar. 20:00, brasan tänds.

Plats: Wij Gammelgård, Gammelgårdsvägen, Hölö

Arrangör: Styrelsen för Wij gammelgård, Hölö scoutkår, Hölö-Mörkö Röda kors-krets

 

Järna

Ljungbackens IP

Fira valborg på Ljungbackens IP.  Musik, lotteri, fiskdamm, grill och cafeteria.
Uppdatering: Järna SK har valt att inte tända brasan eller ha fyrverkerier i år pga. brandrisken.

Tid: 18:00, programmet börjar. 

Plats: Ljungbackens IP

Arrangör: Järna SK (http://www.jarnask.se

 

Vårdinge

Vårdinge by

Fira valborg i Vårdinge by. Det blir sång, tal, korvgrillning, fika, chokladhjul med mera.

Tid: 18:00, programmet börjar. 19:00 brasan tänds.

Plats: Vårdinge by

Arrangör: Rudolf Steinerstiftelsen (http://vardingeby.se)

 

Gamla traditioner

Valborgsmässoeldarna tändes ursprungligen för att jaga bort både rovdjur och övernaturliga varelser innan djuren släpptes ut på bete för första gången den 1 maj. Runt eldarna fördes oväsen – man sköt, slog på trummor, skramlade med grytlock och skrek.

I Tyskland trodde man att häxorna hade häxsabbat på valborgsmässoafton och därför tände man bål i det fria för att hålla dem på avstånd. I Sverige koncentrerades valborgsmässoeldarna till Uppland och angränsande landskap dit de kommit med tyska invandrare.

På västkusten tänder man påskeldar istället för valborgsbrasor.
Valborg själv var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet där hon blev abbedissa och så småningom helgonförklarades.

En annan sed sista april var att bära maj i by eller sjunga maj. Ett följe drog från gård till gård och sjöng en majvisa och satte en grönskande kvist, maj, i takfoten på stugan. Som tack för uppträdandet skulle majsångarna ha matvaror till ett gille. Det här var mest vanligt i södra Sverige.

Idag är det universitetsstäderna som bjuder på det intensivaste valborgsfirandet. I Uppsala och Lund har studenterna sedan lång tid tillbaka firat vårens ankomst med såväl sillfrukost med nubbe som körsång och mösspåtagning.

Källa: www.skansen.se