Socialstyrelsen besökte Glasberga vård- och omsorgsbonde

I veckan tog Glasberga vård- och omsorgsboende emot en delegation från Socialstyrelsen med generaldirektör Oliva Wigzell i spetsen. De senaste åren har Södertälje kommun arbetat för att förbättra mat och måltider för boende på kommunens vård- och omsorgsboenden och besökare till kommunens dagverksamheter för äldre med goda resultat. Det ville Socialstyrelsen veta mer om.

Förfrågan om ett besök kom från Socialstyrelsen. De var bland annat intresserade av att veta mer om hur arbetet genomförts i verksamheterna, vilka utmaningar vi har stött på och vilka lärdomar vi har dragit.

- För att erbjuda det stöd som verkligen behövs i vården och omsorgen är det viktigt för oss på Socialstyrelsen att känna till vilka utmaningar man tampas med där ute, säger Olivia. Därför är vi just nu ute på studiebesök i kommuner runt om i landet.

Duka för stämning och ökad matlust

Exempel på dukning för stämningsfulla måltider på vård- och omsorgsboende.

Under besöket fick delegationen bland annat träffa kostombuden på Glasberga, som berättade om hur de arbetar för att måltiderna ska bli trevliga stunder som de boende ser fram emot.

- Deras insatser har givit stor effekt på livskvaliteten hos de boende och måltidsmiljön är lugnare och längre, säger Stina Franzén, dietist på Omsorgskontoret i Södertälje kommun.

- Och många av de boende deltar i förberedelserna inför måltiden - som att hjälpa till att tillverka bordsdekorationer – vilket uppskattas och också bidrar till att de känner sig delaktiga och behövda.

- Det är ett otroligt värdefullt arbete som personalen gör här på Glasberga för de äldre, genom att sätta guldkant på deras dag med måltidsaktiviteter, vackra dukningar och trivsamma stunder runt bordet, säger Olivia. Det är verkligen något som bidrar till livskvalitet.

Nattmål för den som behöver

Att minska nattfastan har stor betydelse för att förebygga och förhindra undernäring. Undernäring kan leda till ökad sjuklighet och ökad risk för fall och trycksår men även till minskad ork både till att vara aktiv under dagen och ha kraft att äta.

Bostadsgruppen Solhöjden på Mariekällgårdens vård- och omsorgsboende har på knappt ett år gått från strax över 11 timmars nattfasta till 9,3 timmar.

- Det är precis såhär det ska gå till - att initiativen till förbättrade rutiner och arbetssätt kommer från verksamheten själv, säger Olivia. Det är då man kan börja tala om hållbar utveckling som består över tid.

- De har gjort ett fantastiskt jobb, säger Stina. Inte bara kräver det god samverkan mellan dag-, kvälls- och nattpersonal utan också god kännedom om den enskildes individuella önskemål och behov.

Arbetet med att förbättra mat och måltider i äldreomsorgen har bedrivits i projektform och avslutades under hösten. Två mål var uppsatta: minska nattfastan och skapa förutsättningar för en trivsam måltidsmiljö för förbättrad hälsa och livskvalitet hos de äldre. Nu fortsätter arbetet i linjeverksamheten.

- Tillsammans med verksamheterna har vi satt en bra grund som de kan arbeta vidare med, säger Stina. Jag hoppas att vårt arbete kan inspirera andra.