Så arbetar vi för att stärka måltidsberedskap inom vård- och omsorg
Hur ska vi göra med maten på våra äldreboenden vid en samhällsstörning? – Det gäller att ha en plan B, exempelvis krismenyer om verksamheten inte fungerar normalt, sa Lisa Mattsson, beredskapssamordnare på säkerhetsavdelningen.
Under en inspirationskonferens fick chefer och medarbetare från ordinärt boende, särskilt boende och verksamheten för personer med funktionsnedsättning träffas för att lära sig mer om och diskutera hur vård- och omsorgskontoret kan stärka sin måltidsberedskap.
– Vård och omsorg är högst prioriterad målgrupp under en samhällsstörning. Vi har tagit fram planer och rutiner men vi behöver förbereda konkreta aktiviteter som att inventera lagerutrymme, lagerhålla livsmedel, förankra och öva. Det är också viktigt att vi har lokala matproducenter så att vi inte enbart är beroende av livsmedel som produceras långt bort från oss, berättade Sara Seing, kostchef och verksamhetschef för Matlust utvecklingsnod.
Anpassad mat även vid kriser
Under konferensen fick deltagarna smaka på närproducerad mat, bland annat en beredskapsrulle. Mathias Eriksson, kock och produktionsansvarig Mariekällgårdens kök berättade om att även under en kris måste vi kunna ge våra äldre anpassad mat.
– Under en kris måste vi samarbeta, kommunicera och hitta lösningar tillsammans, sa Mathias Eriksson.
Måltidsverksamheten inom vård- och omsorg är samhällsviktig verksamhet, precis som elförsörjning, sjukvård och räddningstjänst. Verksamheten måste fungera året runt, även vid samhällsstörningar.
– Det är bra att vi har tagit fram planer och rutiner för kriser men det är också viktigt att vi förbereder oss mentalt. Den här dagen hoppas vi ska bidra till att våra boenden inspireras att jobba mer med matberedskap, sa Mats Karlsson, chef för vård- och omsorgsboenden.