Så jobbar vi

Näringslivsavdelningen skapar tillväxt genom nära dialog med företagare, starkt näringslivsstöd, kompetensförsörjning och en växande besöksnäring.

En god dialog med företagarna är avgörande för att skapa ett starkt och hållbart företagsklimat. Vi arbetar målmedvetet för att näringslivsfrågorna ska ha en självklar plats högt upp på kommunens dagordning. Det sker genom en öppen och kontinuerlig dialog – både med externa aktörer och inom den egna organisationen.

En viktig del av arbetet sker internt, där vi riktar insatser mot tjänstepersoner i förvaltningen och inom kommunkoncernen. Samtidigt är servicefrågorna centrala, inte minst genom den samordnande rollen som företagslotsen spelar. Företagslotsen finns till för att förenkla kontakten med kommunen och ge företagare en tydlig, effektiv och samlad väg genom olika ärenden. Även om det finns flera vägar in, ska upplevelsen för företagaren vara en enhetlig och smidig process.

1. 

2. Nätverk och påverkan

Möten och samtal finner flera former, bland annat som kommundelsträffar, frukostklubbar, besök hos enskilda företagare (ibland tillsammans med politiska företrädare). Sunt företagande – företagande på lika villkor, är andra arbetssätt via nätverkande.

3. Kompetensförsörjning

Campus Telge och yrkeshögskolan, är verksamheter knutna till utbildningskontoret (Uk) som vi har ett nära samarbete med och vars frågor hanteras i arbets- och näringslivsnämnden. Det handlar både om att hjälpa människor utanför arbetsmarknaden och samtidigt bidra till den kompetens som företagen efterfrågar.

Det är endast utbildningar där det finns ett uttalat kompetensförsörjningsbehov som får startsignal av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) och grunden för vårt arbete är förståelse, följa flöden och underliggande data. Analys påverkar hur vi arbetar inom alla våra uppdrag.

Samverkan och bidrag till Kungliga tekniska högskolan (KTH) Södertälje ger förutsättningar till kompetensförsörjning genom utbildningar och forskning inom området hållbar produktion.

4. Destinationsfrågor, besöksnäring

Södertälje ska stå stark som besöksdestination och vi stöttar den lokala besöksnäringen. Vi driver och utvecklar den digitala besöksservicen. Vi arbetar med stadskärne- och landsbygdsutveckling. Vi arbetar med evenemangsutveckling. 

Platsvarumärket äger vi tillsammans med alla andra aktörer i Södertälje, till exempel föreningslivet, och kommunen vill bidra till den positiva bilden och locka fler att upptäcka Södertälje.

Följ vår verksamhet

Våra uppdrag styrs av kommunstyrelsens kontor eller arbets- och näringslivsnämnden vars handlingar och beslut du kan följa. 

Frågor i arbets- och näringslivsnämnden.