Solarium

Anmäl till kommunen om du ska starta ett solarium minst sex veckor i förväg.

Solarier avger UV-strålning som kan orsaka både akuta och långsiktiga skador. För att minska risken för att solarieanvändare får skador har Strålsäkerhetsmyndigheten utfärdat föreskrifter om solarier.

Som solarieägare är du därför skyldig att följa miljöbalken och Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter. Kommunen kontrollerar sedan att kraven följs. Observera att din verksamhet kan omfattas av fler lagar och regler som inte nämns här.

Här informerar vi om vad du behöver tänka på om du vill starta en verksamhet med solarium. Informationen kan även vara ett stöd för dig som redan driver en verksamhet.

Anmälningsplikt

Solarieverksamheter är anmälningspliktiga och ska anmälas till miljökontoret. En anmälan ska göras senast sex veckor innan du startar din verksamhet. Tänk på att även behöver informera om ägarbyten och om verksamheten upphör, ändras eller flyttas. Kontakta oss för att få en blankett.

Anmälan av solarieverksamhet 

När du skickat in din anmälan kontrollerar vi att verksamheten och lokalen är lämplig ur miljö- och hälsoperspektiv och att solarierna uppfyller gällande krav. Det kan hända att vi föreslår eller beslutar att du ska göra vissa förändringar.

Detta gäller för solarier

I Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om solarier och artificiella solningsanläggningar (SSMFS 2012:15) finns regler för solarier. Du hittar mer information på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats.

18-års gräns

Det är förbjudet att låta personer under 18 år sola i kosmetiskt solarium. Som solarieägare är du ansvarig för att kontrollera att 18-årsgränsen följs. Du ska också kunna visa hur kontrollen av 18-årsgränsen utförs.

Mer information om detta finns på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats.
 

Kontrollköp

Miljökontoret kan göra kontrollköp för att se om verksamheten kontrollerar kundens ålder. Kontrollköp innebär att en person oannonserat besöker solariet och tar reda på verksamheten kontrollerar ålder vid köp av solarietid. Efter provköpet får verksamheten information om provköpet och resultatet.

Du har ansvar

Du som bedriver verksamheten har ansvar verksamheten uppfyller strålskyddslagens och miljöbalkens krav. Finns det brister i verksamheten ställer miljökontoret krav på att de rättas till.

Endast moderna solarier får användas för kosmetiskt syfte, solariet ska då uppfylla strålskyddskraven i den europeiska tekniska produktsäkerhetsstandarden för solarier.

Om du har anställda ansvarar du för att de har den kunskap och utbildning som krävs för att kunna följa lagstiftningens krav.

Tillsyn av verksamheten

Miljökontorets tillsyn omfattar kosmetiska solarier, det är solarier där syftet är att sola huden brun och som används av allmänheten.

Tillsynens mål är att successivt bidra till en förbättring av strålsäkerheten på solarier. Du som har en verksamhet med solarium får regelbundet tillsynsbesök av miljökontoret där vi kontrollerar att du som verksamhetsutövare och ditt solarium uppfyller gällande regler i miljöbalken och strålskyddslagen.

Egenkontroll enligt miljöbalken

Du som har en verksamhet med solarium omfattas av kraven på egenkontroll i miljöbalken. Det betyder att du hela tiden ska planera och kontrollera din verksamhet för att risker för människors hälsa och miljön inte ska uppstå. Det finns inget krav på att du ska ha skriftliga rutiner, men det underlättar arbetet med egenkontrollen.

Här under följer exempel på vad som bör ingå i din egenkontroll, utöver de krav som ställs enligt miljöbalken.

Förvaring, hantering och transport av farligt avfall expand_less expand_more

Du ska säkerställa att farligt avfall (exempelvis använda solarielysrör) transporteras och tas om hand på rätt sätt. Du ska också föra anteckningar över allt farligt avfall som uppstår inom verksamheten och spara i anteckningarna i minst tre år. Anteckningarna ska du sedan rapportera till det nationella avfallsregistret. 

Du kan välja att ha avtal med en avfallsentreprenör som har tillstånd att transportera farligt avfall och som kommer och hämtar avfallet på plats. Om du bestämmer att själv transportera ditt farliga avfall till en återvinningscentral ska du vara anmäld som transportör till länsstyrelsen.

Läs mer på sidan om avfallshantering i företag

Toaletter expand_less expand_more

Om det finns toalett ska den vara försedd med handtvättställ, flytande tvål och pappershanddukar. Att erbjuda tyghanddukar är inte lämpligt då det finns risk för smittspridning. Toaletten ska städas dagligen.

Städutrymme expand_less expand_more

I lokalen ska det finnas ett utrymme för förvaring av städutrustning. Blöta moppar ska kunna hängas upp för att de ska torka och för att undvika dålig lukt och mikrobiell tillväxt. Tänk på att mopparna även ska bytas ut/tvättas regelbundet.

Hygienrutiner expand_less expand_more

Solariebäddarna ska kunna desinficeras mellan varje kund. Engångspapper och desinfektionsmedel för rengöring ska därför finnas tillgängligt i varje solarieutrymme. Tänk på att märka sprayflaskan med desinfektionsmedel så att innehållet inte kan misstas för vatten.

Städrutiner expand_less expand_more

Det ska finnas rutiner för daglig städning av lokal och solariebäddar. Av rutinen ska det framgå vem som städar, när städning ska göras och vilka metoder och material som ska användas.

Ventilation expand_less expand_more

En lokal som används till solarieverksamhet ska ha god ventilation. Det behöver vara ett uteluftsflöde på minst 7 l/s per person plus ett tillägg på 0,35 l/s per m2.

Obligatorisk ventilationskontroll

Alla typer av ventilationssystem måste underhållas och skötas så att dess funktion inte sätts ur spel. Kontroll av ventilationen, så kallad obligatorisk ventilationskontroll (OVK), ska ske regelbundet. Antingen är det du som solarieutövare som ansvarar för att en OVK utförs eller så är det fastighetsägaren. Ansvaret för detta bör framgå i ert hyresavtal.

Oberoende av om det är du eller fastighetsägaren som ansvarar för att en OVK utförs ska du uppfylla kunskapskravet. Detta innebär att du ska veta hur ventilationen fungerar, när en OVK utfördes, eventuella anmärkningar och vilka åtgärder som vidtas för att komma tillrätta med anmärkningarna. Miljökontoret rekommenderar därför att du har en kopia på OVK-protokollet.

Kosmetiska produkter expand_less expand_more

I verksamheten får det inte tillhandahållas (säljas eller ges bort) kosmetiska produkter som är avsedda att smörjas på huden innan man solar och som kan för­stärka den ultravioletta strålningens verkningar. Detsamma gäller för produkter som är märkta med budskap om att de förstärker solariesolningens effekter.

För alla kosmetiska produkter, såsom krämer för kropp och ansikte, som du säljer eller ger bort finns krav på märkning. Du som tillhandahåller produkterna är skyldig att kontrollera att produkterna är korrekt märkta.

Läs mer om märkning av kosmetiska produkter på Läkemedelsverkets webbplats.

Rutiner för kontroll av utrustning expand_less expand_more

Verksamheten behöver regelbundet se över att solariebäddarna är hela, timer fungerar och att godkänd utrustning används.

Klagomålsrutiner expand_less expand_more

Det ska finnas rutiner för hur klagomål på verksamheten hanteras och följs upp. Det ska finnas rutiner för att vid klagomål göra en orsaksutredning till varför klagomålet uppstått och om det är verksamhetens rutiner som brustit eller om det är något fel på utrustningen som gett upphov till klagomålet.

Ansvarsfördelning expand_less expand_more

Det dagliga arbetet inom verksamheten underlättas om det finns en tydlig ansvarsfördelning både inom verksamheten och mellan fastighetsägare, avfallsentreprenör och solarietillverkare.

Kontroll av egenkontrollen expand_less expand_more

Du ska regelbundet se över din egenkontroll och bedöma om rutiner, avtal med mera behöver uppdateras. Till exempel, har det skett lagändringar som påverkar verksamheten? Har antalet solariebäddar inom verksamheten ändrats? Har det inkommit klagomål på verksamheten som ger signaler på att rutiner bör ändras?

Avgift för solarium expand_less expand_more

Miljökontoret tar ut en fast anmälningsavgift för anmälan om start av solarium. Därefter betalar du en fast årlig avgift för den löpande tillsyn som görs av din verksamhet.

Läs mer på sidan om årlig tillsynsavgift.