Solarium
Anmäl till kommunen om du ska starta ett solarium minst sex veckor i förväg.
Solarier avger UV-strålning som kan orsaka både akuta och långsiktiga skador. För att minska risken för att solarieanvändare får skador har Strålsäkerhetsmyndigheten utfärdat föreskrifter om solarier.
Som solarieägare är du därför skyldig att följa miljöbalken och Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter. Kommunen kontrollerar sedan att kraven följs. Observera att din verksamhet kan omfattas av fler lagar och regler som inte nämns här.
Här informerar vi om vad du behöver tänka på om du vill starta en verksamhet med solarium. Informationen kan även vara ett stöd för dig som redan driver en verksamhet.
Anmälningsplikt
Solarieverksamheter är anmälningspliktiga och ska anmälas till miljökontoret. En anmälan ska göras senast sex veckor innan du startar din verksamhet. Tänk på att även behöver informera om ägarbyten och om verksamheten upphör, ändras eller flyttas. Kontakta oss för att få en blankett.
Anmälan av solarieverksamhet
När du skickat in din anmälan kontrollerar vi att verksamheten och lokalen är lämplig ur miljö- och hälsoperspektiv och att solarierna uppfyller gällande krav. Det kan hända att vi föreslår eller beslutar att du ska göra vissa förändringar.
Detta gäller för solarier
I Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om solarier och artificiella solningsanläggningar (SSMFS 2012:15) finns regler för solarier. Du hittar mer information på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats.
18-års gräns
Det är förbjudet att låta personer under 18 år sola i kosmetiskt solarium. Som solarieägare är du ansvarig för att kontrollera att 18-årsgränsen följs. Du ska också kunna visa hur kontrollen av 18-årsgränsen utförs.
Mer information om detta finns på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats.
Kontrollköp
Miljökontoret kan göra kontrollköp för att se om verksamheten kontrollerar kundens ålder. Kontrollköp innebär att en person oannonserat besöker solariet och tar reda på verksamheten kontrollerar ålder vid köp av solarietid. Efter provköpet får verksamheten information om provköpet och resultatet.
Du har ansvar
Du som bedriver verksamheten har ansvar verksamheten uppfyller strålskyddslagens och miljöbalkens krav. Finns det brister i verksamheten ställer miljökontoret krav på att de rättas till.
Endast moderna solarier får användas för kosmetiskt syfte, solariet ska då uppfylla strålskyddskraven i den europeiska tekniska produktsäkerhetsstandarden för solarier.
Om du har anställda ansvarar du för att de har den kunskap och utbildning som krävs för att kunna följa lagstiftningens krav.
Tillsyn av verksamheten
Miljökontorets tillsyn omfattar kosmetiska solarier, det är solarier där syftet är att sola huden brun och som används av allmänheten.
Tillsynens mål är att successivt bidra till en förbättring av strålsäkerheten på solarier. Du som har en verksamhet med solarium får regelbundet tillsynsbesök av miljökontoret där vi kontrollerar att du som verksamhetsutövare och ditt solarium uppfyller gällande regler i miljöbalken och strålskyddslagen.
Egenkontroll enligt miljöbalken
Du som har en verksamhet med solarium omfattas av kraven på egenkontroll i miljöbalken. Det betyder att du hela tiden ska planera och kontrollera din verksamhet för att risker för människors hälsa och miljön inte ska uppstå. Det finns inget krav på att du ska ha skriftliga rutiner, men det underlättar arbetet med egenkontrollen.
Här under följer exempel på vad som bör ingå i din egenkontroll, utöver de krav som ställs enligt miljöbalken.