Tillståndsenheten bedömer om du som söker serveringstillstånd uppfyller kraven i alkohollagen. Vi tittar även på om platsen där alkoholen ska serveras är lämplig utifrån svensk alkohollagstiftning.
När vi gör bedömningen tittar vi bland annat på:
Det betyder alltså att vi måste bedöma att tillståndsinnehavaren, lokalen, platsen och grannskapet är lämpliga innan vi kan bevilja ett serveringstillstånd.
För att kunna få ett serveringstillstånd krävs det dessutom att serveringsstället är lämpligt för sitt ändamål ur brandskyddssynpunkt. För mer information brandforsvaret@sbff.se eller kontakta Södertörns Brandförsvarsförbund, telefon 08-721 22 00.
Men vi prövar också den personliga lämpligheten hos den eller de som anses vara personer med betydande inflytande i rörelsen. Det kan vara exempelvis verkställande direktör, ensam firmatecknare, styrelseledamöter, bolagsdelägare eller aktieägare med betydande aktieinnehav. Även andra ekonomiska intressenter och finansiärer kan komma att prövas.
Du som söker ska ha tillfredställande kunskaper i alkohollagen. Läs mer under rubriken Kunskapsprov om alkohollagen.
För att få serveringstillstånd måste du även servera tillagad mat, och ha flera rätter att välja mellan. Efter klockan 23 får utbudet vara mer begränsat, men nötter och snacks eller färdigköpta smörgåsar uppvärmda i mikrovågsugnen är inte tillräckligt. Du kan läsa om matserveringsplikten i alkohollagen.