Kommunens verksamheter är förberedda för värmen

Sommarvärmen är här. Barn, äldre och personer med funktionsnedsättningar är extra känsliga. Inom kommunens verksamheter finns förberedelser för värmen.
Kommunen har rutiner för hur medarbetarna kan hjälpa de äldre under värmeböljor.
– Vi är uppmärksamma på att de äldre inte blir uttorkade. Det är viktigt att de får i sig vätska och håller sig i skuggan, säger Maria Vikström, chef för vård- och omsorgsboende, Södertälje kommun.
På nyare boenden, Björkmossen och Glasberga, finns luftkonditioneringssystem.
– De senaste åren har allt fler boenden fått markiser och täckning för fönster som håller värmen ute, säger Maria Vikström.
Inom hemtjänsten är värmen också en prioriterad fråga.
– Vi följer Folkhälsomyndighetens checklistor och är uppmärksamma på hur de äldre mår. Äldre som är sängliggande är extra känsliga, det är viktigt att de dricker. Våra medarbetare måste också komma ihåg att dricka så att de inte börjar må dåligt, säger Erika Leijon, hemtjänstchef, Södertälje kommun.
Vädra på kvällen
Inom socialkontorets korttidsboende och bostad med särskild service, säkerställs bland annat att boende får i sig vätska och att det kan skapas en sval plats i hemmet.
– Vi uppmuntrar till att dra ner persienner, hålla dörrar och fönster stängda dagtid så att fläkt och ventilationssystem fungerar optimalt. Vädring kan göras på kvällen och natten när det är svalare, säger Anette Berg, resultatenhetschef socialpsykiatri myndighet, Södertälje kommun.
Vattenlekar för att svalka barnen
Eva Stockås som är rektor för Järna förskoleområde, Södertälje kommun, berättar att förskolorna har riktlinjer för värmeböljor. Bland annat slås förskolor ihop och verksamheten sker på förskolor som har bra skugga på gården och ventilation i huset.
Exempel på fler förebyggande åtgärder hos förskolorna:
- fläktar, portabel luftkonditionering och, eller parasoller som kan flyttas runt
- vattendunkar med tappkran alternativt termosar och engångsmuggar. Dricksvatten ska finnas tillgängligt för barn och personal
- vattenspridare som kan användas för att kyla ner barnen
Förskolorna informerar vårdnadshavare om hur man ska förbereda barnen på sol och värme. Barnen är ofta ute och det är viktigt med solkräm, huvudbonad och tunna kläder. När det är riktigt varmt kan förskolan undvika att vara utomhus med barnen mellan klockan 11-15 då solen är som starkast.
Solkräm, vatten och keps
Kommunens fritidshem är också förberedda på värme.
– Fritidshemmen har ofta aktiviteter utomhus. Varma sommardagar blir det ofta vattenlek vilket brukar vara populärt. För att skydda sig mot solen ska barnen vara insmorda med solkräm och de kan ha vattenflaskor med sig när de är ute. En keps eller hatt är också ett bra skydd för solen, säger Jenny Stanser, grundskolechef, Södertälje kommun.
Några tips för att klara värmen
- Dra ner persienner och dra för gardiner
- Håll dig i skuggan, undvik solen
- Drick vatten och saft för att undvika uttorkning
- Ät svalkande mellanmål som glass eller melon
- Var inomhus de varmaste timmarna mitt på dagen
Fler tips och råd vid mycket varmt väder finns på 1177