Nyheter

Luciatåg lyser upp Södertälje

2023-12-13

Luciafirandet är en fin tradition för många, förknippat med stämningsfull sång och musik. På många förskolor och skolor, äldreboenden och arbetsplatser i Södertälje kommun anordnas varje år luciatåg som med tända ljus och klara stämmor lyser upp vintermörkret. Så även detta år.

Under veckan har det anordnats flera luciatåg och uppträdanden på olika platser i kommunen där barn och elever från Södertäljes kommunala skolor har bjudit på luciasång och spridit julstämning. Lusseveckan inleddes redan i måndags när Rosenborgskolans musikprofil i åk 7 sjöng "Natten går tunga fjät" och andra klassiska sånger för Reumatikerföreningen i Allaktivitetshuset i Saltskog. När lucian Isabella Ståhlberg skred in efter första sången sjöng tåget "Lussedans" där texter lyder:

"Mörker, nu försvinn! Lussebrud är här. Krona, lys och brinn, överallt som är. Tänd vårt hjärtas hopp, runtomkring på jord. Krona, lys nu opp. Så att vi kan se Lucia här!".

Det blev en uppskattad uppvisning som verkligen bjöd på ljus och hopp för alla som var där.

Traditionsenligt luciatåg i Täljehallen

Idag den 13 december gick även det traditionella luciatåget med Rosenborgsskolans musikprofil i årskurs 7-9 och kören på mellanstadiet i Täljehallen på morgonen. Totalt medverkade 90 elever som uppträdde inför publik med traditionella sånger som "Betlehems stjärna", "Nu tändas tusen juleljus" och ”Staffansvisa”. Årets Lucia i tåget var Dina Ilic.

Under kvällen och veckan fortsätter ljus och sång att spridas genom luciauppvisningarna på flera håll i kommunen.

 

Södertälje kommun önskar dig en glad Lucia!