Rösta i EU-valet den 9 juni 2024

Bild på hand som postar sin röst i EU-valet.

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Mellan den 22 maj (förtidsröstningen startar) och söndagen den 9 juni kan du använda din demokratiska rätt att vara med och bestämma i vilken riktning Europa ska gå och vem du vill ska försvara dina intressen i EU.

Det svenska valsystemet har sin grund i allmän och lika rösträtt och att valen ska vara fria, hemliga och direkta. Att val är allmänna innebär att rösträtten bestäms endast utifrån sådana krav som folk i allmänhet kan uppfylla, som ålder, medborgarskap och bostadsort.

Att vi i Sverige har lika rösträtt innebär att vi har en röst per person, det vill säga, alla väljare har lika rätt att påverka valresultatet. Fria val innebär att ingen annan får bestämma vad väljaren ska rösta på och hemliga val att väljaren inte är tvungen att visa eller berätta hur man har röstat. Direkta val innebär att de som sitter i exempelvis kommunfullmäktige är direktvalda av folket, de utses av väljarna.

För att ha rösträtt måste väljaren ha fyllt 18 år senast på valdagen, det gäller för alla val. Därutöver gäller särskilda regler för de olika valen. För val till Europaparlamentet gäller att du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige eller att du är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

Under mars månad skickar Valmyndigheten ut brev till medborgare från andra EU-länder som är folkbokförda i Sverige. Brevet innehåller information om hur de som vill rösta i Sverige ska göra för att anmäla sig till röstlängden.

Om allmänna val

I Sverige finns det fyra allmänna val; till riksdagen, regionfullmäktige, kommunfullmäktige och Europaparlamentet. Ordinarie val till riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige hålls vart fjärde år den andra söndagen i september. Val till Europaparlamentet hålls vart femte år i april, maj, juni eller juli under en period som Europaparlamentet bestämmer. I Sverige är valdagen alltid på en söndag, i enlighet med vallagen, detta år den 9 juni.

Läs mer

Länk till Valmyndighetens webbplats

Läs mer om allmänna val, omval och extra val på Valmyndighetens webbplats

Läs mer om rösträtt och röstlängd på Valmyndighetens webbplats