Satsning gör det enklare att tidigt få stöd och hjälp från socialtjänsten

Nu blir det enklare att vända sig till socialtjänsten för att få stöd. Den 1 mars införs Första linjen stöd som satsar på att komma än närmre sina målgrupper och erbjuda hjälp och stöd utan utredning.

Satsningen genomförs för att socialtjänsten ska göra det enklare för barn, unga, vuxna och familjer att få hjälp och stöd tidigt innan problemen vuxit sig alltför stora.

Det är socialtjänstens förebyggande arbete - som till exempel uppsökande verksamhet gentemot ungdomar, stöd i föräldraskapet, familjerätt och stöd till våldsutsatta och förövare - som ska bli enklare att nå. 

- Vi behöver bli mer tillgängliga, öppna och finnas där människor finns, säger Annika Rådström, socialdirektör.

Många som vänder sig till socialtjänsten kan få stöd utan biståndsprövning genom tidiga insatser både enskilt och i grupp.

- Vi behöver utveckla socialtjänsten och i högre grad satsa på förebyggande arbete, säger Viktoria Larsson som blir ny verksamhetschef för första linjens socialtjänst.

Första linjen ska finnas nära den som söker stöd och råd och snabbt kunna ge insatser som inte kräver biståndsbedömning. 

Tillgänglighet lyfts i ny lag

Första linjen stöd är första steget i ett långsiktigt utvecklingsarbete av kommunens socialtjänst. Den nya organisationen skapar även en bra plattform och god beredskap för den nya socialtjänstlagen som väntas införas. Den innehåller bland annat förslag om en mer lättillgänglig och förebyggande socialtjänst.

- Vi vill vara väl förberedda när den nya lagen träder i kraft för att leva upp till de nya direktiven. Vår ambition är att vår nya organisation snabbare ska kunna ge insatser som inte kräver biståndsbedömning, men även vägleda personer i behov av mer omfattande stöd till att hamna rätt från början och säkerställa att de får den bästa hjälpen.

Personer i behov av mer omfattande stöd kommer precis som tidigare att få det via barn- och ungdomsverksamheten samt vuxenenheten, där bland annat orosanmälningar, utredningar och biståndsprövning även fortsatt kommer att handläggas.