Smarta vågar ska bidra till att minska matsvinnet

Var sjätte portion i de svenska skolköken slängs, eller 35 miljoner måltider per år, enligt Livsmedelsverkets mätningar från 2022. Som en av de första i landet har Södertälje kommun på centralt uppkopplade vågar börjat väga matavfall. Korrekt data utan krångel kan öka medvetenheten om mängden mat som slängs och minska matavfallet.

Det går åt mycket tid och det blir inte alltid helt rätt så som matsvinn idag vägs och förs in för hand på papperslappar och sedan in i datorer i excelfiler. 

– Som en av de första kommunerna i Sverige som använder smarta vågar för att väga matavfall kan vi spara tid, pengar och inte minst göra en insats för klimatet, säger Åsa Cannerheim, övergripande måltidsutvecklare på kostenheten, utbildningskontoret, Södertälje kommun.

Nytt samarbete för att optimera nyttan av att väga matsvinn

Vägning av matavfall ingår i en pilot under tre månader i ett samarbete mellan kommunkoncernens digitaliseringsenhet och utbildningskontorets kostenhet. Två grundskolor, Igelsta- och Blombackaskolan samt Stadshusrestaurangen ingår i piloten som pågår fram till 1 maj.  

Det är Livsmedelsverket som samlar data över alla kommuners matavfall för att nå ett av de globala målen, att halvera Sveriges matsvinn till 2030. Idag står matsvinn för mellan 8–10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.

Att väga matavfall har man gjort i Södertälje i många år. Kommunen var också först med att erbjuda öppna data på matsvinnet, redan 2019.

– Men genom digitalisering har Södertälje gått från manuella arbetssätt till automatiserade lösningar. Det gör det enklare att samla in och rapportera data, bland annat till Livsmedelsverket och att vi erbjuder transparent öppna data för dem som vill veta hur det går med matsvinn i Södertälje, säger Göran Hellström, chef för digitalisering och utveckling IT, Södertälje kommun och Telge.

– När vi gjort det lättare och tydligare att väga maten, engagerar det våra medarbetare i köken att minska svinnet. Det leder till bättre ekonomi som i förlängningen kan göra att vi kan köpa mer ekologiskt, mer närproducerad och mer näringsriktig mat, säger Åsa Cannerheim.

Svinn från tre håll mäts

Det som mäts är svinn från tre håll: kök, servering och matgästers och elevers tallrikar. Det finns flera konkreta sätt att minska matsvinnet.

  • Vid matlagning kan man minska svinn genom att exempelvis använda alla delar av en broccoli, även stjälken. Den är nästan godast, tycker vissa.
  • Vid servering kan man använda mindre skålar och ta ut mat allteftersom den tar slut.
  • Matgäster och elever kan uppmanas ta mat i omgångar i stället för en portion som sedan visar sig vara för stor.

Kommunen har bred erfarenhet av öppna data

Södertälje kommun har en rad exempel på öppna data som vem som helst kan ta del av, några av dem är:

  • AI-chatboten Kringlan på sodertalje.se som ger allmänheten blixtsnabba svar om exempelvis temperaturen i kommunens sjöar
  • var det finns lediga parkeringsplatser för bilägare som har funktionsnedsättningar
  • cykelflödesmätningar över Mälarbron och realtidsdata på när bron är upp- respektive nedfälld
  • alla kommunens leverantörsfakturor, som vi var en av få andra kommuner att börja med

Läs mer på sodertalje.se, sidan om öppna data

Senare i år, förhoppningsvis redan före sommaren, kommer utvärderingsrapporten för piloten.