Södertälje kan bli aktuellt för vinter-OS 2030

Skylt Scaniarinken Södertälje Foto: Pontus Orre

Kommunstyrelsen har idag beslutat att Södertälje kommun ställer sig positiv till att stötta Sveriges ansökan om Olympiska Spelen 2030. Det betyder att Scaniarinken kan bli tävlingsarena för curling under vinter-OS och Paralympics 2030.

Södertälje är en idrottskommun och det skulle vara positivt för oss om vi och Scaniarinken får vara med och delta i arrangemangen kring spelen, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen skriver under avtalet som bekräftar tillgängligheten av Scaniarinken för OS-tävlingar i curling. En förutsättning är dock att även Stockholms stad stödjer OS-kandidaturen och är värdstad.

Tidernas mest hållbara spel

Visionen är att vinter-OS 2030 ska bli tidernas mest hållbara spel; ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Utgångspunkten är att redan befintliga anläggningar ska användas. Kommunen blir ansvarig för uppgifter som snöröjning, städning, renhållning på allmän plats och att Scaniarinken är fullt brukbar.

OS-tävlingar i Södertälje är positivt utifrån flera perspektiv. Det är bland annat varumärkesstärkande, gynnar näringslivet och kan ge elitidrott ett uppsving.

Visa upp kommunen för mångmiljonpublik

– Vi skulle få en stor mängd besökare som övernattar, handlar och vistas här. Det blir direkt positiva effekter innan, under och efter spelen för besöksnäringen. Jag ser också goda chanser för att visa upp företag, innovationer och kommunen inför en mångmiljonpublik. Tävlingarna bidrar till att skapa arbetstillfällen och tillväxt, säger Jonas Karlsson, näringslivschef, Södertälje kommun.

Sverige och SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) fortsätter nu sin dialog med IOK (Internationella Olympiska Kommittén) om intresset att anordna olympiska vinterspel och Paralympics i Sverige 2030. Spelen ska fördelas över: Falun, Stockholm, Södertälje, Solna, Åre och Östersund. Under sommaren 2024 förväntas IOK fatta beslut om OS.