Nyheter

Sök serveringstillstånd i god tid

2023-11-16

Planerar du för bröllop, dop eller fest inför nyår eller jul i en hyrd lokal där du vill servera alkohol? Då kan du behöva ansöka ett tillfälligt serveringstillstånd – och det är viktigt att söka i god tid. Det gäller även dig med gällande serveringstillstånd som vill utöka serveringstiden.

Det är många som bjuder in till fest i hyrda lokaler.  Om lokalen du ska hyra vanligtvis används till försäljning av livsmedel, till exempel restaurang eller café, så måste det finnas ett serveringstillstånd om du vill servera alkohol. Om det inte redan finns ett serveringstillstånd i lokalen så behöver du som hyr lokalen ansöka om ett hos kommunen. Det är viktigt att ansökan lämnas in till kommunen i god tid. Det tillstånd som privatpersoner behöver ansöka om är tillfälligt serveringstillstånd för slutna sällskap.

- Det vi brukar se är att många glömmer bort eller inte känner till att de behöver ansöka om serveringstillstånd och då kommer ansökan in för sent för att vi ska hinna handlägga den. Vi råder alla som ska ha fest att kolla upp vad som gäller i den lokal där ni ska vara. Man får gärna ringa eller mejla till oss för att fråga om råd. Våra handläggningstider är vanligtvis 3–4 veckor från det att du har lämnat in alla efterfrågade handlingar, säger Paula Lindström tillståndshandläggare i Södertälje kommun.

Du som redan har stadigvarande serveringstillstånd och vill ansöka om ändringar i tillståndet, till exempel om längre serveringstid över jul- och nyår, är handläggningstiden även för dig cirka 3–4 veckor.

Läs mer om serveringstillstånd och hur du ansöker på https://www.sodertalje.se/tillstand/.