Sök serveringstillstånd i god tid

Planerar du för bröllop, dop eller student i en hyrd lokal där du vill servera alkohol? Då kan du behöva söka ett tillfälligt serveringstillstånd – och det är viktigt att söka i god tid.

Under våren och sommaren är det är många som bjuder in till fest i hyrda lokaler. Om lokalen du ska hyra vanligtvis används till försäljning av livsmedel, till exempel restaurang eller café, så måste det finnas ett serveringstillstånd om du vill servera alkohol. Finns det inte redan ett serveringstillstånd i lokalen så behöver den som hyr lokalen ansöka om ett hos kommunen.

- Vi ser att många glömmer bort eller inte känner till att de behöver ansöka om serveringstillstånd, och då kommer ansökningarna in för sent, säger Paula Lindström, tillståndshandläggare i Södertälje kommun.

Det tillstånd som privatpersoner behöver ansöka om, till exempel vid bröllop, student eller dopfest, är tillfälligt serveringstillstånd för slutna sällskap.

- Vi råder dig som ska ha fest att kolla upp vad som gäller i den lokal där du ska vara. Och du får gärna ringa eller mejla till oss för att fråga om råd. Våra handläggningstider är vanligtvis 3–4 veckor från det att du har skickat in alla efterfrågade handlingar. Så det är viktigt att vara ute med ansökan i god tid, säger Paula Lindström.

Har du redan ett stadigvarande serveringstillstånd och planerar göra en tillfällig ändring i tillståndet, till exempel längre serveringstid? Då behöver du ansöka om tillfälligt serveringstillstånd. Handläggningstiden för ansökan är cirka 3–4 veckor.

Läs mer om serveringstillstånd och hur du ansöker