Vinnaren av jämställdhetspriset

Jämställdhetspriset 2024 tilldelas Maria Geni. Ett stort grattis önskar vi dig!

Södertälje kommun delar tillsammans med Telge, Länstidningen och Polisen i Södertälje ut jämställdhetspriset till den person, förening eller företag som jobbar aktivt med jämställdhetsfrågor och i år tilldelas priset Maria Geni!

Juryns motivering

”Årets pris går till Maria Geni, föräldracoach på Läsfrämjarinstitutet, för hennes viktiga förebyggande arbete. Att vara förälder i dagens föränderliga samhälle är svårt. Därför är det viktigt att ta hand om sig själv och vara medveten om sitt agerande, för att ge de bästa förutsättningarna till sina barn.

I föräldrakurser visar Maria Geni hur man kan hjälpa barn och unga att navigera mellan olika språk, kulturer och identiteter, där internet och sociala medier har stor påverkan. En viktig del är att fundera kring de värderingar, normer och förväntningar föräldrarna själva har programmerats med sedan barnsben och vad de vill överföra respektive förändra i sin uppfostran.

Forskning och erfarenhet visar vikten av att skapa trygga barn och unga för att förhindra polisiära insatser, och för att lyckas med det behöver man stötta föräldrarna så att de i sin tur kan stötta sina barn. Att få tackla dessa frågor med andra föräldrar och förstå att man inte är ensam om föräldraskapets utmaningar har stor betydelse”

Juryn 2024 består av

  • Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S)
  • Andreas Birgersson, kommunalråd i opposition (SD)
  • Magnus Gyllestad, stadsdirektör
  • Karin Medin, vd Telge 
  • Karolina Önnebro, Länstidningen 
  • Mikael Alfredsson, Polisen i Södertälje.