2017

Kommun, polis och räddningstjänst samverkar kring fyrverkerikampanj

2017-12-06

Nu fortsätter Södertälje kommuns samverkan med polis och räddningstjänst i att prioritera arbetet mot missbruk av fyrverkerier och smällare i Södertälje. Myndigheterna arbetar tillsammans för att öka kännedomen om vad reglerna tillåter och vad man bör tänka på under de perioder fyrverkerier är tillåtna.

— Problem med smällare finns överallt och det här behöver vi sprida information om till våra medborgare, säger säkerhetssamordnare Michael McCarthy på Södertälje kommun. Vi vill minska smällandet i Södertälje som kan vara förödande för både människor och djur. Det är vår förhoppning att alla ska hjälpas åt för att öka tryggheten genom att inte använda smällare eller bangers.

Kampanjen består av en konkret aktivitetsplan där information till föräldrar och representanter för religiösa samfund ingår.

Den 7 december uppvaktar polisen och kommunen de handlare som sökt och fått tillstånd att sälja fyrverkerier. Uppmaningen är att helt avstå försäljning, alternativt begränsa fyrverkeriförsäljningen till perioden 26/12 – 31/12. Samtliga handlare som deltar i kampanjen erhåller ett diplom.

Den 13/12 genomförs flygbladsutdelning av förtroendevalda, kommunpoliserna och säkerhetavdelningen i Ronna, kl. 13:00 – 14:45 samt i Brunnsäng kl. 15:00 – 17:00.

Polisen kommer vecka 51 och 52 ha ökad närvaro i bostadsområdena, både civilt och uniformerat. Syftet är att förebygga ordningsstörningar med fyrverkerier, beivra missbruk och illegal försäljning. Även besök/tillsyn av fyrverkerihandlare ingår i satsningen (vissa besök tillsammans med räddningstjänsten)

Södertörns brandförsvarsförbund kommer att genomföra tillsyn hos fyrverkerihandlarna i syfte att kontrollera att all pyroteknik förvaras på att tryggt sätt.

Mer information om gällande regler finns här.