Panelsamtal: EU och frysta förhandlingar med Turkiet

Relationerna mellan EU och Turkiet har försämrats den senaste tiden. Vad står på spel och hur är det politiska läget i Turkiet? Välkommen på ett panelsamtal den 1 september i Europahuset.

Resultatet av vårens folkomröstning i Turkiet om ändringar i konstitutionen innebär att president Erdoğan får utökad makt. Om landet genomför de föreslagna ändringarna av den turkiska konstitutionen har Europaparlamentet uppmanat EU-kommissionen och EU-länderna att lägga medlem­skaps­förhandlingarna med Turkiet på is.

Europaparlamentet är bekymrat över Turkiets tillbakagång när det gäller att värna rättsstats­principen, mänskliga rättigheter, pressfrihet och kampen mot korruption. Ett drygt år efter det miss­lyckade kuppförsöket har omkring 50 000 personer inom militären, rättsväsendet, den offentliga sektorn och medierna gripits.

Datum: Fredag den 1 september

Tid: Kl. 10.00–11.30 (registrering från kl. 09.30) med lunch efteråt

Plats: Europahuset, plan 2, Regeringsgatan 65, Stockholm

 

Medverkande:

Lars Adaktusson, Europaparlamentariker (KD) Bodil Valero, Europaparlamentariker (MP) Erik Ezelius, riksdagsledamot (S) och vice ordförande i Svenska stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige Paul Levin, direktör på Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Obligatorisk föranmälan här: http://bit.ly/2rLwRM2