Kommunen besöker festvåningar

Tillståndsenheten vid Södertälje kommun samarbetar med Polisen, och besöker festvåningar i kommunen. Syftet är att informera om alkohollagstiftningen.

I lokaler där fester med alkoholdrycker regelbundet anordnas, krävs att det finns ett serveringstillstånd. Den som inte har serveringstillstånd får varken förvara eller servera alkohol i festlokaler.

– Vi håller på att besöka alla som har festvåningar i kommunen. Hittills har vi fått väldigt bra respons hos dem vi träffat, säger Per Claug, tillståndshandläggare på tillståndsenheten.

Detta gäller för serveringstillstånd:

Stadigvarande serveringstillstånd
Du som driver verksamheten kan söka stadigvarande serveringstillstånd till slutna sällskap, ett så kallat festvåningstillstånd. Om du har ett sådant tillstånd måste du köpa alkoholen från partihandlare eller Systembolaget. Alkoholen kan sedan säljas vidare till festsällskapet som i sin tur kan bjuda sina gäster på alkoholdrycker.

Tillfälligt serveringstillstånd
Det finns även möjlighet för ett enskilt festsällskap att ansöka om ett tillfälligt serveringstillstånd. Det kan till exempel röra sig om en bröllopsfest eller en födelsedagsfest. Du som har ett tillfälligt serveringstillstånd måste köpa alkoholen från Systembolaget.

Ansökan och regler
Ansökan om serveringstillstånd lämnar du in till kommunen.
Du kan läsa mer om reglerna och söka serveringstillstånd på kommunens webbsida.
Kommunen har skickat ett brev till dem som driver festvåning i Södertälje.