Stor folkmusikfestival på Torekällberget den 7 september

På lördag den 7 september är folkmusiken i fokus på Torekällberget. Då anordnar Södertälje kommun tillsammans med Kulturskolan, ABF, Lästringe Låtar, Kanalåret och Varma Fötter en festival för alla med folkmusik- och dansintresse. På scenen finns lokala artister och grupper tillsammans med några av de stora, etablerade folkmusiknamnen i Sverige idag.Södertälje folkmusikfestival genomförs nu för andra året i rad. Den är på väg att bli en stolt tradition som förenar Södertäljeborna med folkmusik från världens alla hörn, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande David Winerdal (KD).

Festivalen ska vara en
mötesplats för gamla och unga, amatörer och professionella, dansare, musiker, konstnärer och sångare från både Södertälje, Sverige och världen. Målet är att om fem år vara en av de etablerade folkmusikscenerna i Sverige.

– Folkmusiken är i allra högsta lag levande och mycket populär bland
 många idag, säger Helena Hellström, t f kultur- och fritidschef. Miljön på Torekällberget förstärker folkmusikens rötter. Jag hoppas att både de redan intresserade och de som inte är så insatta ska hitta något de tycker om.

Södertälje folkmusikfestival arrangerades för första gången 2018. I år har programmet utökats med både artister och programverksamhet. På scenen uppträder bland andra:

 • Mezzopotelge som spelar allt från klassisk orientalisk musik, folkmusik från hela världen och syrisk ortodox kyrkomusik till populär musik från Mellanöstern, folksånger från Europa och Bellman. 
   
 • Bengan Janson, dragspel och Erik Rydvall, nyckelharpa är två musikanter som tar ut svängarna rejält. Nu gör denna duo att göra sin första konsert tillsammans.
   
 • Abdou Cissokho vill revolutionera folkmusiken med sin 22-strängade koran, och har spelat på scener runt om i världen. Han spelar, komponerar och arrangerar musik och sjunger på olika språk som mandinga, franska och svenska.
   
 • Gruppen Bjärans musik når ut till så väl vana som ovana folkmusiklyssnare. Deras ljudbild med breda klangbilder och malande slagverk når många dimensioner och väcker tankar hos lyssnaren. Våren 2014 släpptes deras debutalbum ”Ack ve” som blev en stor succé bland både publik och kritiker.
   
 • Nyckelharpsbyggaren och folkmusikeldsjälen Thor Pleijel visar nyckelharpor och medverkar som musiker en workshop i slängpolska kl. 11 på Dansbanan tillsammans med Frida Modig, Sara Lindström och Nils Liberg.

Under dagen håller kulturskolans lärare hålla i sångkurser och allspelsworkshop för barn och ungdomar. 

Evenemanget pågår mellan kl. 11 och 21, med invigning kl. 14. Programmet är gratis och öppet för alla.


Mer information

David Winerdal, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (KD), 08-523 0068 93, david.winerdal@sodertalje.se

Helena Hellström, t f kultur- och fritidschef, Södertälje kommun, 08-523 015 39, helena.hellstrom@sodertalje.se

Cecilia Hilmerby, projektledare kultur- och fritidskontoret, 08-523 041 63, cecilia.hilmerby@sodertalje.se

Med vänliga hälsningar

Södertälje kommun

info@sodertalje.se

Kontaktcenter: 08-523 010 00

www.sodertalje.se

www.sodertalje.se/press  

www.twitter.com/sodertalje 

www.facebook.com/sodertalje