Din sommarplats – kanske chilla på en bänk vid Maren?

Idag, måndag den 14 augusti, monterar Södertälje kommun sommarmöbeln som har arbetats fram av barn och ungdomar under deras under påsk- och sommarlovskollo. Arbetet har letts av Grafikens Hus och Läsfrämjarinstitutet. Möbeln utgör en del av sommarplatsen vid Marenplan. En plats där nya sätt och uttryck testas. Välkommen att slå dig ned!
Konceptet sommarplatser handlar om att prova nytt. Här på Marenplan handlar det om att testa nya sätt att möblera kajer och gångstråk, om det berättar Klara Henning som är en av projektledarna på kommunens samhällsbyggnadskontor.
Grafikens hus och Läsfrämjarinstitutet har stått för pedagoger och kommunen för material och plats att måla på. Processen har varit relativt lång och startade på vårens påskkollo och fortsatte på sommarens Konst- och demokratikollo.
Sommarplatsen är ett tillfälle att testa nytt
Tillfälliga omvandlingar ger oss en möjlighet att våga mer, testa friare, berättar Klara. I liknande projekt som utgår från medskapande tillåts också mer starka och lekfulla uttryck än vad vi normalt kanske använder i stadsplanering.
Klara har givetvis sett den färgglada bänken och är nu nyfiken och spänd på utfallet. Hur kommer platsen användas? Utöver det lyfter hon själva processen, som föregår utställandet av möbeln.
- Att engagera andra är en stor poäng. Det bygger intresse för en plats och visar att den är något vi utvecklar tillsammans. Skapandet tar upp frågeställningar som hur solen rör sig, tillgänglighet för funktionshindrade, material och färger. Men framförallt hur vi skapar en plats som är trivsam och välkomnar alla Södertäljebor. Vad vill vi och hur lyckas vi?
Maren utvecklas – och bänken bidrar med erfarenheter
Det handlar helt enkelt om att skapa en positiv och skön miljö där det känns lätt och rätt att hänga med kompisar. Alla de erfarenheter som görs tas med in i framtida planering.
Att Marenplan utvecklas är väl känt - och dessa planer som även inkluderar ett beslut om hotell går det att läsa mer om här. Samtidigt finns det andra delar som inte är färdiga, som bidrar till platsen, till livet mellan husen. Liknande utforskas här och nu, avslutar Klara som även passar på att tacka alla inblandade.
- Läs mer om Grafikens Hus, kontaktperson: Anna Jönsson, 072 182 42 14
- Läs mer om Läsfrämjarinstitutet, kontaktperson: Marlen Eskander, 070 759 69 67
- Kontaktperson samhällsbyggnadskontoret, Klara Henning, 08 523 017 63