Får du det du betalar för på restaurangen?

Under två dagar i mars besökte livsmedelsinspektörer från 23 kommuner inom Stockholms län, samt Nyköping, 311 restauranger och kaféer på temat ”Får du det du betalar för?” Syftet var att kontrollera att dyra livsmedel inte bytts ut mot billigare eller att det som presenterades som svenskt, ekologiskt eller kravmärkt verkligen var det. 12 av 14 kontrollerade serveringar i Södertälje klarade sig utan anmärkningar.

De varor som kontrollerades var parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost och produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung, kravmärkta eller ekologiska. Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden eller följesedlar som visar vad de köpt in. 226 av 311 serveringar kunde vid en kontroll intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn. Men runt 40 procent av dem som sa sig servera parmaskinka och parmesanost fick avvikelser. De två avvikelser som hittades i Södertälje gällde parmesanost som ersatts av Grana Padano och fetaost som ersatts av salladsost.

Mer information: Miljösamverkan Stockholms län


Fakta – ofta förekommande fel

Feta

Fetaost förväxlas med ost som liknar fetaost, men är gjord på komjölk. Feta får endast använ¬das om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av får¬mjölk och getmjölk.

Parmesan

Parmesanost förväxlas med andra italienska hårdostar. Det är också vanligt att Grana Padano förväxlas med Parmesanost.

Parmaskinka

Parmaskinka förväxlas med annan lufttorkad skinka. Parmaskinka/Prosciutto di Parma får endast användas om skinka som tillverkats enligt speciella traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en ”hertigkrona” med ordet Parma får kallas parmaskinka/ Prosciutto di Parma. Ingen annan lufttorkad skinka får kallas parmaskinka i menyn.