Södertälje kommun får toppnotering i digitaliseringsmätning

Södertälje kommun återfinns på plats fyra bland Sveriges kommuner i Cloud Republics digitaliseringsmätning, efter Stockholm, Göteborg och Norrköping. Till grund för rapporten ligger data från hemsidor och sociala medier från alla Sveriges 290 kommuner.

I Digitaliseringsrapport Sverige analyseras digitaliseringsgraden hos svenska företag, kommuner och län. Det betyder konkret att kommunernas digitala fotavtryck på nätet samlas in, vilket innefattar stora datamängder från sökmotorer, sociala medier och kommunernas egna hemsidor.

Alla företag och organisationer som kommer högt upp på listan jobbar en hel del med både SEO (sökmotoroptimering) och SEM (sökordsmarknadsföring), och har domäner med både organisk och köpt trafik. De är också mycket aktiva i sociala medier och har en hög interaktionsnivå bland sina följare (vilket bland annat innebär att de lämnar många likes och kommentarer).

– Det här är goda nyheter, säger Maria Dahl Torgerson, kommunikationschef på Södertälje kommun. Digitaliseringen är en oerhört viktig del av verksamhetsutvecklingen och en nödvändighet för att rusta oss för framtiden för att klara framtida utmaningar inom offentlig sektor. Det här resultatet visar att vi är på rätt väg när det gäller service och tillgänglighet till våra medborgare. Men arbetet har bara börjat. Vi kommer fortsatt att arbeta för att minimera tiden för byråkrati och fokusera på att öka digitaliseringsgraden i Södertälje.

Rapporten bygger på en automatisk insamling av stora datamängder (Big Data) som har bearbetats med algoritmer som har skapats av Cloud Republic. Förutom kommuner tar rapporten bland annat upp topp 10-listor för län med de mest digitala företagen, mest digitala regioner/landsting och en topplista över Sveriges mest digitala branscher. Länk till Cloud Republic här.