Södertälje informerar Mälarkommuner om organiserad brottslighet

Kommuner kring Mälaren träffades tidigare i veckan i Strängnäs för att dela kunskap i arbetet mot den organiserade brottsligheten. Södertälje med sin erfarenhet, spelar en viktig roll i att visa vägen i att motverka denna typ av kriminalitet.

– Inom alla områden där det finns möjlighet att göra en vinst, antingen för egen del eller för ett upprättat företag förkommer det brott och oegentligheter, säger Christina Kiernan, samordnare för välfärdbrottslighet och otillåten påverkan på Sveriges kommuner och regioner (SKR). 
Flera myndigheter, kommunanställda från en rad verksamheter och politiker, totalt ett hundratal, är på plats denna snöiga dag i slutet på november för att lära sig hur de bättre kan stå emot otillbörlig påverkan och organiserad kriminalitet. Södertälje kommun tillsammans med polisen delar med sig av sina erfarenheter av det gemensamma arbetet mot den organiserade brottsligheten.

Pax – en viktig grund för Mälarkommunernas samarbete 

Carina Hjort från Samhällsbyggnadskontoret, Södertälje kommun arbetar inom ramen för Pax, myndighetsgemensamt arbete mot den organiserade brottsligheten. Hon radar upp en lång kedja av kriminellt beteende som endast en familj stått för. Mannen i familjen driver en byggfirma och gör om en villa till lägenheter. Han tar ut ockerhyror för lägenheter som socialtjänsten sedan betalar ut bidrag för. 
– Vid tillsyn visar det sig att det inte är brandsäkert i lägenheterna. Det finns även fukt och mögel i dem och på grund av detta hade hyresgäster blivit sjuka av att bo där. 

Carina Hjort arbetade tidigare på socialkontoret där familjen upptäcktes, som även bosatt sig på olika adresser för att behålla bidrag samt hyrde ut lägenheter och parkeringsplatser svart. Genom flera välfärdsbrott som uppdagades såg man att familjen kunde dra in inkomster på närmare 40 000 kronor i månaden.
– Hade vi inte fått signalerna från polisen om den här familjen, kanske vi aldrig hade upptäckt brottsupplägget, säger Carina Hjort.

Ser du något, säg något

Gunnar Appelgren, senior advisor i lokalpolisområde Södertälje, och expert på gängkriminalitet ingår också i Pax. Han menar som i Hjorts exempel att barn i kriminella miljöer bland annat lär sig begå bidragsbrott. Skolan har en viktig roll för att lära ut ansvar för ett hållbart samhälle.

Gunnar Appelgren menar också att du som individ kan göra skillnad. 
- Vi vill lansera devisen bland Södertäljes befolkning: Ser du något, säg något. Vi behöver få bukt med tystnadskulturen. Den försvårar både polisens och kommunens arbete mot utbrett kriminellt beteende. 

Grundläggande att begära id i fler verksamheter

SKR:s Christina Kiernan menar att grundnivån på kontroll inom exempelvis utbetalning av ekonomiskt bistånd behöver höjas, för att säkerställa att pengar ger stöd till rätt individ. 
– Att begära legitimation för att kontrollera att personen är den den utger sig för att vara är grundläggande. Det finns fortfarande verksamheter där man inte kräver id.
– Om vi inte använder de verktyg som redan finns i lagstiftningen är vi i underläge. Och om vi inte agerar nu kommer vi snart inte ha någon välfärd att erbjuda de personer i samhället som behöver stöd.

Sara Persson, Brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten berättar vad kommuner nu, bland mycket annat, drabbas av: 

  • infiltration
  • mutor
  • organiserad kriminalitet med internationella kontakter
  • handel i kryptovalutor

En del mottagare av kommunala bidrag, för att bedriva föreningsverksamhet, gör det för att styra pengarna till syften utan koppling till den verksamhet de lovat bedriva.

Tipsen är: undersök fakturor och bokslut för eventuella bokföringsbrott, ifrågasätt om utbetalda bidrag gått till det som de ämnats för och besök verksamheterna. 
– Om starka misstankar om brott finns gentemot föreningar, så har ni som kommun möjlighet att genast stoppa utbetalningen av bidrag, säger Sara Persson.

Utvärdera era metoder allteftersom

Slutorden från Gunnar Appelgren är: 
– Ut och kör på metoder ni hör om idag, lär av varandra. Utvärdera allteftersom. Om kommuner börjar utgöra ett tryck tillsammans med polisen, då kan vi nå långt.

Sex Mälarkommuner ingår i samarbetet

Stegvis intensifierar nu medverkande kommuner sitt samarbete mot den organiserade brottsligheten. Kommunerna är Södertälje, Enköping, Eskilstuna, Nykvarn, Strängnäs och Västerås i samarbete med Polismyndigheten.

Enighet om sex arbetsområden

Kommunerna har enats om att tillsammans arbeta med sex arbetsområden:

  • sunt samhällsbyggande och bostadsbyggande
  • miljöbrott och tillsyn
  • vård och omsorg
  • försörjningsstöd
  • folkbokföringsbrott
  • våga anmäla