Sveriges Ekokommuner samlas i Södertälje för årsmöte

SEKOM's årskonferens äger rum i Södertälje.

Den 22-23 maj samlas Sveriges Ekokommuner i Södertälje Stadshus. Organisationen möjliggör idé- och erfarenhetsutbyte kring omställningen till ett hållbart samhälle utifrån gemensamma hållbarhetsprinciper.

Sveriges Ekokommuner (SEKOM) bildades för 30 år sedan och består av 86 kommuner över hela landet, som valt att ta ett aktivt ansvar för omställningen till ett hållbart samhälle. Nu står Södertälje kommun värd för årskonferensen, som äger rum i Södertälje Stadshus den 22-23 maj. 

- Föreningen är viktig på flera sätt. Inte minst genom att medlemskommunerna nätverkar och delar exempel och erfarenheter kring omställning till ett hållbart samhälle, säger Karl-Axel Reimer, enhetschef vid miljökontoret i Södertälje kommun. 

Att främja förutsättningar för biologisk mångfald är en av SEKOM's grundprinciper.

Biologisk mångfald avgörande

FN:s panel för biologisk mångfald, IPBES, har fastställt att förlusten av biologisk mångfald påverkar vår förmåga att skydda hälsa, vatten och klimat negativt.

SEKOM vill omsätta vetenskap och kunskap till verkliga åtgärder. Under årskonferensen kommer SEKOM att uppmana regering och offentliga aktörer att se till att biologisk mångfald och klimatfrågor hanteras i just integrerad samverkan. Organisationen vill även ha fler verktyg och större mandat.