Vi firar studenten i Stadsparken 12 juni

Studenter firar på gatan.

Snart är det dags att fira våra fantastiska elever från Södertäljes kommunala gymnasieskolor! Den 12 juni bjuder kommunen in släkt och vänner för att fira studenterna med utspring i Stadsparken. Det är en dag fylld av glädje, stolthet och firande, och en mycket uppskattad tradition bland Södertäljes elever.

Likt förra året arrangerar Södertälje kommun ett gemensamt studentfirande för de kommunala gymnasieskolorna Foucaultgymnasiet, Torekällgymnasiet och Täljegymnasiet.

Nära och kära välkomnas till stadsparken

Dagen inleds med en gemensam avslutningslunch i Stadshuset. Efter lunchen marscherar eleverna till Stadsparken i omgångar under pompa och ståt, och anländer mellan cirka klockan 11:30 och 12:40. I stadsparken väntar det traditionsenliga utspringet där eleverna tar sina första steg som nyblivna studenter och tas emot av nära och kära. En stolt och känslosam stund för både elever och deras familjer.

För att säkerställa en trygg och inbjudande atmosfär sker utspringet inom ett inhägnat område med flera in- och utgångar. Polis och ordningsvakter kommer att finnas på plats för att garantera säkerheten och tryggheten för alla besökare.

Fira med omtanke om djur och natur

På Södertälje kommun tycker vi att kunskap och studier är viktigt och värt att fira. Därför vill vi att detta ska bli en glädjefylld dag som sätter eleverna i centrum och skapar ett minne för livet. Men vi är också måna om att – firandet sker med hänsyn till vår omgivning, såväl människor som djur och natur.

Den 30 april 2022 infördes ett förbud mot att sprida plastkonfetti utomhus, som en del i riksdagens arbete med att minska användningen av engångsprodukter. Detta är en del av Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling som Södertälje kommun arbetar mot. Vi vill därför påminna om att det är förbjudet att skräpa ner och använda plastkonfetti. Liksom tidigare år är det inte heller tillåtet att ta med sig flaskor, mjöl eller andra livsmedel ämnade för vaskning in i parken.

Vi vill att studentdagen ska bli ett fint minne och vädjar till visad hänsyn till såväl studenter och besökare som djur och natur. Låt oss hålla festivalområdet fritt från skräp när vi firar våra studenter. Att slänga livsmedel eller dryck är inte uppskattat, kläder kan förstöras och dessutom tar djur och natur stor skada av glassplitter och skräp, inte minst plastkonfetti. Använd hellre miljövänliga och nedbrytbara alternativ som produkter av rispapper, blomblad eller såpbubblor, säger Carin Caputo, verksamhetschef gymnasieskolan.

Vägar spärras av under dagen

För att firandet ska vara så säkert som möjligt kommer det att vara begränsningar för biltrafiken runt Stadsparken. Gator som påverkas är Lovisingatan, Saltsjögatan och Bangatan, samt Järnagatan, Nygatan, Oxbacksleden och Turingegatan. 

Efter utspringet går det att åka flak för de studenter som önskar det. För en säker färd har polisen arrangerat en särskild körsträcka. Polisens obligatoriska besiktning av eventuella flak sker på parkeringen invid pendeltågsstationen i Södertälje. Parkeringen kommer därför att vara avstängd från tidig morgon och under större delen av dagen. Mer om vilka regler som gäller finns i polisens broschyr.

Det kommer att vara svårt att hitta parkeringsplats den här dagen. Var därför ute i god tid och att, om möjligt, lämna bilen hemma.

Att ta studenten är en stor och värdefull studieinsats men också ett viktigt steg in i vuxenlivet. Vi hoppas att vi alla kan hjälpas åt att se till att skapa ett fint och glädjefyllt minne för våra elever att ta med sig in i framtiden, säger Carin Caputo.

Mer information om studentfirandet och tidsschema hittar du här. Observera att kommunen kommer att fotografera på området.