Kommunen fortsätter arbetet med att rapportera bidragsbrott

Kommunen har förtydligat hur man ska rapportera till brottsbekämpande myndigheter om man upptäcker falsk folkbokföring och olika bidragsbrott i sin verksamhet, allt enligt ett nytt lagkrav från april.
Omsorgskontoret är ett exempel på verksamhet som just skapat rutiner för ledning och medarbetare om hur de rapporterar upptäckter av olika former av välfärdsbrott inom verksamheten.
– Bidragsbrott slukar resurser från dem som behöver stöd så som personlig assistans och hemtjänst. Södertälje kommun ligger i framkant i arbetet mot välfärdsbrottslighet och den nya rutinen är ett steg framåt, säger omsorgsdirektör Karin Björkryd.
Omsorgskontoret och andra kontor har även tidigare arbetat med frågan. Redan 2020 började skyldigheten att underrätta om man stöter på tecken på bidragsbrott i den egna verksamheten. Men nu finns ett än tydligare ska-krav på kommunerna.
Underrättelseplikten rör en rad områden och gäller felaktigheter som kan upptäckas inom omsorgskontorets verksamheter.
Vanliga exempel som ska rapporteras:
- felaktiga uppgifter om boendesituation
- felaktiga uppgifter om inkomst eller hyra
- falsk eller felaktig identitet
- oregistrerade dödsfall.
Lagen gäller för kommunens alla verksamheter. Underrättelsen skickas till den myndighet som betalat ut ersättningen. Kommunens uppdrag är att underrätta vid misstanke. Den myndighet som tar emot underrättelsen ansvarar för att utreda.
Polisen vägleder vilka uppgifter de vill ha
Polismyndigheten listar i en aktuell vägledning vilka uppgifter de efterlyser från kommuner och regioner. Här är en del exempel:
- ärenden om offentlig upphandling, som utredningsuppgifter, uppgifter vid arbetsplatsbesök
- utbetalning av offentliga medel till bland andra enskilda, privata utförare, ideella föreningar och stiftelser
- tillstånds- och tillsynsverksamheten som tillstånd att servera alkohol, tillstånd sälja tobak, bygglovsärenden, tillstånd och tillsyn av fristående förskolor
- miljöärenden, som tillsyn av avfallshantering, uppgifter om anmäld miljöfarlig verksamhet, uppgifter om misstänkta miljöbrott.
– Rutiner och vässade arbetssätt blir en central pusselbit i det övergripande myndighetsgemensamma Paxarbetet som kommunen bedrivit i skarpare former sedan 2021. De nya lagkraven hjälper oss att skydda våra gemensamma skattepengar från personer som vill använda välfärdspengar till personlig vinning, säger Magnus Gyllestad, stadsdirektör, Södertälje kommun.
Ny lag sedan 1 april om underrättelser
Sedan 1 april 2025 finns en ny lag. Kommuner och regioner ska lämna uppgifter till brottsbekämpande myndigheter. Uppgifterna ska lämnas på begäran eller eget initiativ. De ska stötta myndigheter att förebygga och bekämpa brott.
Mer om polisens lista på områden där underrättelse ska ske, på skr.se