Mälarkommuner fortsätter samverka mot organiserad brottslighet

porträtt på man i vit skjorta och mörk kostym och glasögon, magnus gyllestad, stadsdirektör

Södertälje och andra Mälarkommuner samlades nyligen i Enköping för att vässa den gemensamma kraftsamlingen mot organiserad brottslighet. Detta var en uppföljning från den stora konferens som Södertälje höll i, för drygt ett år sedan.

På agendan stod bland annat förbättrad samverkan – och lagändringar som ger bättre möjligheter att agera.

Deltagare från kommunerna i Södertälje, Nykvarn, Strängnäs, Eskilstuna, Enköping och Västerås, tillsammans med polischefer på lokal och regional nivå, samlades i Enköping för ett gemensamt chefssamråd inom Mälarkommuner mot organiserad brottslighet.

– Det här är ett unikt samarbete i Sverige. Den organiserade brottsligheten har inga kommungränser och därför krävs ett bredare samarbete mellan oss myndigheter, säger Magnus Gyllestad, stadsdirektör i Södertälje kommun.

Under samrådet delade deltagarna lägesbild från arbetsgrupper inom kommunerna och från Polisen på regional och nationell nivå. Man diskuterade hur brottsligheten utvecklas och var den inträffar.

Samverkan ger tydliga resultat

Vad gäller skjutningar menar regionpolischef Ulf Johansson, region mitt, att samrådet gett tydliga resultat.

– Vi har färre skjutningar och färre döda – och det beror på att vi kommer närmare de kriminella. Samarbetet med kommunerna spelar en avgörande roll, enligt ett pressmeddelande från Enköpings kommun.

Ny lag kräver uppgifter till brottsbekämpande myndigheter

Något som också lyftes var den sekretessbrytande lagstiftningen som trädde i kraft 1 april 2025. Lagen innebär att kommuner och regioner är skyldiga att lämna ut uppgifter till brottsbekämpande myndigheter – något som kan bli ett kraftfullt verktyg i arbetet mot brott.

Checklista mot oseriösa fastighetsaktörer

Fram till nyligen har Södertälje kraftsamlat inom ämnet sunt samhällsbyggande. Förutom kunskapsöverföring mellan kommunerna har det även lett till en checklista, inspirerad av Ekobrottsmyndigheten, för att undvika oseriösa aktörer i fastighetsaffärer. Detta är ett arbete som även de 26 Stockholmskommunerna hämtar inspiration ifrån.

Checklistan ger stöd till kommunerna att kunna göra bättre bedömningar i fastighetsaffärer för att exempelvis inte bidra till penningtvätt och för att kunna säkerställa att de aktörer som kommunen gör affärer med faktiskt har intention att genomföra projekt. Det har stor betydelse för hur kommunerna resurssätter personal och i förlängningen för att skattemedel används på rätt sätt. 

Sådant som kan påverka bedömningen är om ett bolag är i konkurs, likvidation, rekonstruktion eller har näringsförbud eller om det finns avvikelser gällande ekonomi, exempelvis skatteskulder.

Samverkan är långsiktig

Inom samarbetet arbetar kommunerna i en rad olika arbetsgrupper under perioden 2024–2027. Syftet är att utveckla konkreta metoder för att motverka organiserad brottslighet på flera samhällsområden, bland annat inom miljöbrott och tillsyn, försörjningsstöd och vård och omsorg – alla högt prioriterade av kommunledningarna. Den långsiktiga, ökade samverkan mellan Mälarkommunerna ska göra det möjligt att identifiera, stoppa och förebygga brott som drabbar både kommuner och invånare.