Unikt samarbete mellan vårdcentraler och hemtjänsten i Södertälje

Grind med lås.

Digitala lås infördes i hemtjänsten i Södertälje under 2024. I ett pilotprojekt ska nu hemsjukvården från Region Stockholm börja använda trygghetslåsen. Målet är att gemensamt förbättra säkerhet och effektivitet.

I Region Stockholm ansvarar vårdcentralerna för hemsjukvården. Detta innebär att både medarbetare från vårdcentraler och kommunens hemtjänst behöver nycklar för att komma in hos personer med hemtjänst. Den 1 april 2025 startade ett pilotprojekt där medarbetare från Södertälje vårdcentral och Tallhöjdens vårdcentral använder kommunens trygghetslås som är installerade hos personer med hemtjänst.

– Att Södertälje kommun har engagerat sig i den här frågan visar att region och kommun samverkar för att skapa nytta för den enskilda invånaren, oavsett vilken organisation som får fördelar av det. Vi arbetar för invånarna i Södertälje, men vi ser också att detta kan bana väg för liknande samarbeten i övriga delar av regionen, säger Ulrika Graan, verksamhetschef för Södertälje och Tallhöjdens vårdcentraler.

Samarbete över verksamhetsgränser

Under vintern 2024 fick omsorgskontoret i uppdrag av styrgruppen för Nära vård att undersöka om vårdcentralerna i Södertälje kunde använda kommunens trygghetslås.

Karin Björkryd, omsorgsdirektör, Södertälje kommun berättar att kommunen strävar efter att ha en sammanhållen vårdkedja där olika vårdgivare samarbetar. Arbetet med att använda samma trygghetslås är ett samarbete och en del av den digitala verksamhetsutvecklingen, menar hon:

– Med digitala lösningar ska vi underlätta både för medborgarna och medarbetare inom vård och omsorg. Detta är ett intressant exempel på hur vi kan jobba på ett nytt sätt över verksamhetsgränser.

Från 20 nycklar till 1

Projektet och samverkan genom Nära vård mellan Södertälje kommun och Region Stockholm gör verksamheterna mer effektiva.

– En medarbetare på vårdcentralen uttryckte det som att ”Jag har en nyckelknippa med 20 nycklar och vid varje dörr letar jag efter rätt nyckel, men nu kommer jag kunna gå in direkt.” Vi tror att det här kommer ge mer tid för patienten och ökad kvalitét, säger Ulrika Graan.

Samverkan genom Nära vård

Nära vård är en samverkansöverenskommelse mellan Region Stockholm och Södertälje kommun. En arbetsgrupp med medarbetare från Region Stockholm och Södertälje kommun har förberett pilotprojeket med trygghetslås och kommer att leda arbetet.

Överenskommelsen mellan staten och Sveriges kommuner och regioner (SKR) om god och nära vård innebär en omställning av hälso- och sjukvården med primärvården som nav. Ur ett kommunalt perspektiv innebär detta flera viktiga förändringar och insatser. Bland annat ska vården vara personcentrerad.