Biblioteken erbjuder flera nya tjänster och levererar hem till dig som är 70+

Biblioteken erbjuder flera nya tjänster och levererar hem till dig som är 70+

Södertälje kommun har fastställt att biblioteken har en samhällsbärande funktion. Biblioteken i Södertälje har sett över rutiner och arbetssätt för att vara tillgängliga under nya förutsättningar. Bland annat kan nu personer över 70 år få böcker hemlevererade.

– Vi har säkerställt att vi kan ha öppet så mycket som möjligt på alla våra bibliotek. Vi vill hjälpa dem som behöver stanna hemma att ha fortsatt tillgång till vårt stora utbud av media, och vi har även ökat vår digitala närvaro, säger Helena Gomér, bibliotekschef Biblioteken i Södertälje.

Här är en sammanfattning av bibliotekens utökade erbjudanden. Dessa erbjudanden gäller inledningsvis till den 14 juni 2020.

 • Personer över 70 år erbjuds att få böcker hemlevererade med 4–6 veckors mellanrum.
   
 • Lånetiderna förlängs till sex veckor, i stället för fyra, och möjlighet till fler omlån ges.
   
 • Antalet e-böcker, e-ljudböcker och e-filmer som går att ladda ned per vecka är dubblat.
   
 • Biblioteken erbjuder take away-kassar. Det innebär att bibliotekspersonal plockar ihop det besökaren vill ha, och kassen hämtas sedan upp utanför biblioteket.
   
 • Det finns möjlighet att läsa tusentals svenska och internationella tidningar och magasin hemifrån. Tidningarna nås via Pressreader på bibliotekets webbplats.
   
 • Bibliotekens populära handledning i 45 minuter kommer att hållas via telefon eller videosamtal.
   
 • Biblioteken har börjat med att erbjuda kurser digitalt i samarbete med studieförbundet Bilda. Kurserna ”Trafikkunskap på lätt svenska” och ”Lär dig svenska från grunden” blev genast fulla och vi kommer lägga ut fler kurser och program inom kort. Läxhjälpen har också återuppstått och finns nu via Skype.
   
 • Registreringar av Legimus kan nu ske digitalt utan fysiskt möte med bibliotekspersonalen. Legimus är en tjänst för personer med läsnedsättning.

Information om utökade erbjudanden och hur du gör för att ta del av dem finns på webbplatsen: www.bibliotek.sodertalje.se

För ytterligare information, 

Helena Gomér, bibliotekschef Biblioteken i Södertälje
Telefonnummer: 08-523 02 259
helena.gomer@sodertalje.se