Brittisk hälsominister besöker Södertälje

På torsdag den 24 juli kommer Storbritanniens hälsominister Norman Lamb till Södertälje. Han vill lära sig mer om hur kommunen framgångsrikt samarbetar med landstinget inom psykiatrivården - den så kallade Södertäljemodellen.

På torsdag den 24 juli kommer Storbritanniens hälsominister Norman Lamb till Södertälje. Han vill lära sig mer om hur kommunen framgångsrikt samarbetar med landstinget inom
psykiatrivården ­– den så kallade Södertäljemodellen.

- I Södertäljemodellen står individen i centrum och bollas inte mellan olika myndigheter. Vi har byggt upp ett samarbete mellan kommun och landsting där vi verkligen ser till de psykiskt funktionshindrades behov, och det är enormt roligt att andra länder intresserar sig för vårt arbete, säger Gilda Johansson, socialdirektör. 

Norman Lamb träffar bland andra psykiatrins klinikledning och projektledare. Han besöker även Österängen där personer med psykossjukdomar rehabiliteras och till exempel kan få hjälp att leva ett mer självständigt liv eller komma ut i någon form av arbete eller sysselsättning.

Södertäljemodellen föddes 1995 i samband med den så kallade psykatrireformen som skulle förbättra villkoren för personer med psykisk funktionsnedsättning. Ansvarsfördelningen mellan kommun och landsting blev tydligare, men samtidigt krävdes ett nära samarbete mellan olika myndigheter för att kunna tillgodose behoven hos dem som behöver stöd. I Södertälje, Salem och Nykvarn fick därför två huvudmän, landstinget och kommunerna, tillsammans ansvaret för den psykiatriska vården. Det är en lösning som har gett goda resultat.

Tid: torsdag 24 juli
Plats: Stadshuset i Södertälje

Mer information:
Gilda Johansson, Socialdirektör, 08-523 014 82, gilda.johansson@sodertalje.se
Eva Häggmark, Pressekreterare, 08-523 066 22, eva.haggmark@sodertalje.se