Digitalisering och utveckling på agendan när Södertälje kommun medverkar i Södertälje Science Week

Onsdag den 31 januari öppnar Södertälje Science Week för tredje året i rad. Under tre dagar presenteras ett 100-tal seminiarier och workshops om morgondagens digitalisering, forskning och utveckling. Södertälje kommun medverkar med ett 10-tal program, från vad som krävs för att Södertälje ska bli framtidens hållbara stad, till ett 24-timmars hackaton för att skapa framtidens Södertälje.– Science Week är viktigt för att visa upp att Södertälje är en kunskapsstad med växande KTH och storföretag som AstraZeneca och Scania, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S). Södertälje ligger i framkant när det gäller forskning och utveckling inom hållbar produktion. Science Week ger chansen att kraftsamla kring forskning, utbildning, och även uppmuntra barn och unga till naturvetenskapliga utbildningar.

Ur programmet:

Onsdag 29/1, kl. 13.00–16.00
Vad krävs för att Södertälje ska bli framtidens hållbara stad?
Hur kan vi skapa en stad där gestaltningen bidrar till hållbara livsmiljöer, där vi säkrar en hållbar, lokal matproduktion? Hur kan vi bygga infrastruktur som minskar segregation, förbättra matchningen på arbetsmarknaden och hur sluter vi kretsloppen och förvandlar dagens avfall till en framtida resurs?


Torsdag 30/1, kl. 09.15–16.00
Matsystem i förändring: ny teknik eller beteendeförändringar?Konferens där forskare, experter, entreprenörer och andra aktörer samlas kring en mångfald av lösningar för mer hållbara matsystem. Kom och inspireras, var med och bidra, och få möjlighet att synas och mötas genom presentationer, utställningar och samtal!


Fre 31/1-1/2
24-timmars hackaton – Hack for Södertälje
Var med och skapa framtidens Södertälje City 2030. Kom med din kunskap och dina idéer för att skapa framtidens bästa centrum, för människor och för planeten. Att delta i Södertälje Hackathon 2020 innebär att du med ett team arbetar utifrån en eller flera av ett antal tydligt formulerade problemställningar för att skapa framtidens Södertälje City.Mer information om Södertälje kommuns programpunkter finns här.


Journalister är välkomna bevaka öppningen av Södertälje Science Week onsdagen den 29 januari kl. 10-13 och alla programpunkter. Vid öppningen finns representanter från de medverkande företagen och organisationerna tillgängliga för intervjuer.

Plats: Södertälje Science Park/KTH, Kvarnbergsgatan 12, Södertälje


Södertälje Science Park är en internationell samverkansmiljö för forskning, innovation och utbildning inom hållbar produktion. Syftet med Södertälje Science Week är att skapa intresse för forskning, utveckling, innovation och högre utbildning samt visa på en mångfald av aktiviteter. Satsningen är ett samarbete mellan KTH, Scania, AstraZeneca, och Södertälje kommun med syftet att skapa större konkurrenskraft inom hållbar produktion på världsmarknaden. 100 programpunkter erbjuds mellan den 31 januari och 1 februari. Det är kostnadsfritt och öppet för alla.


Mer information

Eva Helén, utvecklingsstrateg Södertälje Science Park, 08-523 037 57, eva.helen@sscp.se

Helene Andersson, pressekreterare, 08-523 066 03, helene.p.andersson@sodertalje.se