Digitalt nationaldagsfirande på nätet – huvudtalare är Johan Giesecke

Digitalt nationaldagsfirande på nätet – huvudtalare är Johan Giesecke

År 2020 uteblir det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Torekällberget med anledning av covid-19. Men Södertälje kommun ställer inte in, utan ställer om. Årets nationaldagsfirande kommer alla kunna ta del av digitalt – genom ett förinspelat specialprogram.

Årets firande kommer att ske genom ett förinspelat program som finns att se på kommunens och ABF:s webbplats och sociala medier. Programmet finns tillgängligt på lördagen den 6 juni kl. 13.00. 

– I dessa dystra och allvarsamma tider vi nu genomlider är det viktigt att vi har något gemensamt att samlas kring, fira och högtidlighålla. Vi är glada att på detta sätt kunna erbjuda medborgarna att ta del av firandet, om än socialt distanserade, ändå samlade och enade i vår respekt och uppskattning för vår nation, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande. 

Program i ny tappning

Programmet som mestadels spelats in på Södertälje Stadsscen kommer att bjuda på en hel del programinslag som vi känner igen från tidigare firande men i år i ny tappning. 

Årets nationaldagstalare är den före detta statsepidemiologen och södertäljebon Johan Giesecke.

Även i år delas Sankta Ragnhildsmedaljen ut i en ceremoni vi delar med oss av under dagen. 

Jazz och tolkning av Bellman på schemat

Programmet innehåller en hel del musik: vi bjuds på ett framträdande av en av Sveriges främsta jazzmusiker Per Texas Johansson, som ackompanjeras av Johan Lindström. Vi kommer också att få ta del av kulturinitiativet Mezzopotelges tolkning av bland annat Bellman. 

Flagghissningen kommer i år att ske från Wij Gammelgård i Hölö. 

Nationalsången kommer att framföras av Åsa Dellham på sång och Anders Zibbe Holts på flygel.

Produktionen är ett samarbete mellan Södertälje Stadsscen och ABF Södertälje-Nykvarn. Producent och ansvarig utgivare är Eduardo Morris. 

Via en sida på kommunens webbplats kommer man bland annat kunna ta del av det inspelade firandet i efterhand.

Mer information:
Peter Friström, ordförande i kommunfullmäktige (S), 08-523 069 07, peter.fristrom@sodertalje.se   
Helena Sundman, pressekreterare, 08-523 066 03, helena.sundman@sodertalje.se