Exklusiv filmvisning om ungdomsvåld vid medborgardagen

Lördagen den 20 mars är det dags för Medborgardag i Stadshuset. Under dagen ges en exklusiv visning av filmen ”Res dej inte!”. Filmen utgör en del i projektet ”Akta huvudet” som är en storsatsning mot våld bland ungdomar. Syftet är att få ungdomar att förstå konsekvensen av grovt våld.

Filmen handlar om en allvarlig misshandel som äger rum i samband med en tonårsfest i en lägenhet. Fokus ligger på de situationer i ett händelseförlopp som leder till att en konflikt eskalerar till våld. Filmen kommer att följas av seminarium med polisen där det ges möjlighet till reflektion över det egna ansvaret och vilka konsekvenser egna handlingar kan få.

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att misshandel mellan ungdomar är omfattande och drabbar många.

– Hur kommer det sig att hot, trakasserier och våld har blivit en del av ungdomars vardag? frågar sig Pelle Wistén, projektledare för ”Akta huvudet”.  

Projektledningen på plats

Regissör för filmen är Richard Jarnhed som tillsammans med skådespelarna Erik Bolin och Sebastian Ylvenius även har skrivit manus. De ingår i projektets arbetsgrupp tillsammans med producenten Lars Pettersson, Pelle Wistén och Bo Wentzel som är verksamhetschef för Studiefrämjandet.

– Vi är väldigt glada för att filmen kan visas under medborgardagen. Det är en stark film som väcker mycket tankar, säger Lotta Thyni, informationsansvarig vid Södertäljepolisen.

Filmen är finansierad av Allmänna arvsfonden och producerad i samarbete med Unga Kris, Karolinska institutet, Blue Monkey University och Studiefrämjandet.

Medborgardagens program pågår mellan klockan 11-15 och den röda tråden är interaktivitet. Många av Södertäljes föreningar är på plats och besökarna kommer att kunna prova på en mängd aktiviteter. Det blir också uppträdande av bland andra Göran Wiklund och Jonas Holmerg.

Se mer information på www.sodertalje.se/medborgardagen2010

Mer information:

Lotta Thyni, informationsansvarig Södertäljepolisen, 08-401 80 95, lotta.thyni@polisen.se

Torbjörn Åkerblad, projektledare Södertälje kommun, 08-523 061 61, torbjorn.akerblad@sodertalje.se