Integritet och finurlighet med feministisk power – Södertäljekonstnärer ur två generationer möts på Södertälje konsthall

Lördagen den 8 april klockan 13.00 öppnar konsthallens nya dubbelutställning Makeover med Monika Kiviniemi och Untitled med Stephanie Abdallah. Utställningen invigs av Grete Havnesköld, skådespelare och projektledare för Livet Bitch!

Lördagen den 8 april klockan 13.00 öppnar konsthallens nya dubbelutställning Makeover med Monika Kiviniemi och Untitled med Stephanie Abdallah. Utställningen invigs av Grete Havnesköld, skådespelare och projektledare för Livet Bitch!

Två generationer, två starka konstnärliga röster. Dubbelutställningen presenterar verk av Södertäljebaserade konstnärer som till synes arbetar på mycket olika vis: Stephanie Abdallah med oerhört detaljerade teckningar i svartvitt och Monika Kiviniemi med ett mer abstrakt måleri där skalan och färgen spelar en avgörande roll .

Både hos Kiviniemi och hos Abdallah finns en stark konstnärlig integritet, och de drar sig inte för att genom sina respektive konstnärskap kommentera sin samtid på ett subtilt men ändå starkt feministiskt vis.

Abdallahs snirkliga flickrumsestetik visar på den kraft som gömmer sig i intimiteten och friheten att ge sig hän åt det planlösa dagdrömmandet och det fria associerandet. Hennes bilder är som visuella tankekartor där tankar sakta tar form.

Monika Kiviniemi är målare ut i fingerspetsarna, och hennes verk kännetecknas av "lager-på-lager-metoden”. Hon målar, målar om, målar över ... och målar över igen. Målningarna uppfattas som abstrakta, men bakom "ytan" kan olika övermålade motiv skymta fram. Hennes arbete till utställningen tar delvis avstamp i den feministiska kamp som Trump-backlashen gett upphov till. Bland annat har en målning samma färg som "Pussycat-hat"-mössorna. I en annan målning kan besökaren skönja ett flertal små frihetsgudinnor.

Utställningen visas 8 april–2o maj 2017.

Mer information:

Sarah Guarino Florén, intendent/pedagog Södertälje konsthall, 08 523 021 13, sarah.floren@sodertalje.se

Kristina Möller, curator/chef Södertälje konsthall, 08 5230 2117 kristina.moller@sodertalje.se

Helene Andersson, pressekreterare, 08 523 066 03, helene.p.andersson@sodertalje.se

Med vänliga hälsningar

Södertälje kommun

info@sodertalje.se

Kontaktcenter: 08-523 010 00

www.sodertalje.se

www.sodertalje.se/press

www.twitter.com/sodertalje

www.facebook.com/sodertalje