Kennedy Bakircioglu tilldelas Sankta Ragnhildsmedaljen 2024

Kennedy Bakircioglu på en fotbollsplan

Södertälje kommun tilldelar den före detta fotbollsspelaren Kennedy Bakircioglu 2024 års Sankta Ragnhildsmedalj. Kennedy är även årets nationaldagstalare på Torekällberget.

– Vi är väldigt stolta och glada över att utse Kennedy till årets mottagare av Sankta Ragnhildsmedaljen. Han får den för sin förmåga att kombinera sportmannaskap med rollen som ambassadör för Södertälje, säger Per Holmgren, ordförande kommunfullmäktige (M).

Kennedy Bakircioglu är uppvuxen i Ronna i Södertälje kommun. Fotbollskarriären startade i Assyriska FF och som 18-åring rekryterades han till Hammarby IF. Säsongen 2001 blev han svensk mästare med Hammarby, 2004 utsågs han till fjärde största Hammarby-profilen genom tiderna i en omröstning på Hammarbys webbplats. Han ses som en förebild inom fotbollen med ett stort engagemang för barn och unga inom sporten. Han kom 2015 ut med självbiografin ”Säg oh, ah, Kennedy” där han berättar om fotbollskarriären, familjens bakgrund och flykt från Turkiet till Södertälje. En stad han kallar ”en sportstad där han och kompisarna alltid höll på med någon sport”. Han uttrycker även stolthet över att vara Södertäljeambassadör.

– Det betyder jättemycket att få Sankta Ragnhildsmedaljen. Jag är uppvuxen i Södertälje och har träffat så många, både barn och vuxna som har sett upp till mig. Man blir en förebild för många. Att få utmärkelsen blir ett betyg på att jag har gjort något bra i livet och i karriären, säger Kennedy Bakircioglu.

Pristagaren väljs av en jury som består av kommunfullmäktiges presidium. Medaljen delas ut av Södertälje kommunfullmäktige den 6 juni i samband med nationaldagsfirandet på Torekällberget, Råbyscenen. Kennedy Bakircioglu är även talare under nationaldagsfirandet den 6 juni.

– På nationaldagen kommer jag prata om min uppväxt i Södertälje, en hyllning till staden och ett tacktal till alla människor som betytt mycket för mig under min uppväxt. Mina föräldrar som kom hit och gav mig möjligheten att växa upp i Södertälje. Jag vill att ungdomar i Södertälje ska se att de har möjligheter att lyckas i livet, säger Kennedy Bakircioglu.

Mer information:

Per Holmgren, ordförande kommunfullmäktige (M), 08-523 06907, per.holmgren@sodertalje.se

Åsa Zazi, pressansvarig, Södertälje kommun, 08-523 066 03, asa.zazi@sodertalje.se

Representationsgruppens motivering

”2024 års Sankta Ragnhildsmedaljör har varit en god ambassadör för hemstaden Södertälje var i Sverige eller världen han än hamnat. Som mycket ung fotbollsspelare i Assyriska FF blev han en förebild för många barn och unga i Södertälje med omnejd. I Hammarby fick han en stor publik och blev en idol för många i hela Sverige. Förutom karriären som briljant fotbollsspelare har medaljören också tagit sig tid att möta fans och beundrare både i glada och i svåra stunder. Även om han av många ses som en Hammarbyprofil så har årets medaljör alltid en plats i Södertäljes hjärta.”