Kulturministern inviger Digital Turist i Södertälje

De yngre generationerna har vuxit upp i datorvärlden. Många som tillhör äldre generationer upplever att de inte riktigt är med på vad chatta, messa, adda och blogga är. Konferensen Digital Turist den 9 december ska föra generationerna närmare varandra. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth inviger konferensen klockan 9. och medverkar fram till klockan 11. Konferensen pågår till klockan 16.


De yngre generationerna har vuxit upp i datorvärlden. Många som tillhör äldre generationer upplever att de inte riktigt är med på vad chatta, messa, adda och blogga är. Konferensen Digital Turist den 9 december ska föra generationerna närmare varandra.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth inviger konferensen klockan 9.00 och medverkar fram till klockan 11.00. Konferensen pågår till klockan 16.00. Konferensen äger rum på Estrad i Södertälje stadshus.

Stefan Sjöström är gruppchef på närpolisen i Haninge med ansvar för ungdomsbrottsutredningar och han välkomnar konferensen.

– Vi på polisen ska ju arbeta brottsförebyggande och det är viktigt att vi hänger med. Vi märker mer och mer att unga använder datorer när de begår brott, till exempel hotar varandra på chattsidor, därför att det viktigt att vi har koll på vad som händer, även i den digitala världen, berättar Stefan.

– Jag har mycket höga förväntningar på konferensen. Vi ligger tyvärr lite efter och jag har önskat en utbildning som lyfter just det som Digital Turist tar upp. Jag kommer att ta med mig så mycket som möjligt hem till mina kollegor som inte är med på konferensen och dela med mig av allt som jag får lära mig under dagen, säger Stefan förväntansfullt.

Bloggar är en del som Stefan kommer att kunna lära sig mer om under dagen. Frida Svare Johansson som går samhälle-media på Wendela Hebbegymnasiet, ska visa sin och andra bloggar på programpunkten Upplevelsetorget. 

– Jag och en tjej ska ha bloggstationen och där kommer vi visa våra egna bloggar och läsa andras. Vi ska visa folk vad man gör med en blogg, hur man skriver inlägg och layoutar, säger Frida.

Anna Bohman är andre vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden och hon ser ett stort värde i konferensen.

– Ungdomar kan beskrivas som infödingar på nätet, och vuxengenerationen som turister. Många vuxna, både föräldrar och vuxna som arbetar professionellt med unga i skolan och på fritiden, saknar kunskap om hur det fungerar på nätet. Därför är Digital Turist i Södertälje otroligt värdefullt då vuxna får vara med och själva prova på och lära sig mer om hur nätet och andra interaktiva medier fungerar och hur unga använder dem, säger Anna som kommer att medverka på konferensen.

Unga berättar

Samtidigt som Digital Turist äger rum finns en utställning i stadshuset av Unga berättar. Unga berättar är ett projekt i Södertälje som ska, med medier som verktyg, stärka ungas eget skapande och ge deras röst en tydligare plats i samhället.

Mer information:
Om Digital Turist:
Pia Johansson, filmpedagog, telefon 08-523 025 26 

Om Unga berättar:
Ola Abrahamsson, mediepedagog, telefon 08-523 013 27

För att boka tid med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth:
Cecilia Jehler, pressekreterare, telefon 08-405 35 91

Meddela Pia Johansson senast den 7 december om ni kommer att medverka under hela dagen och vill ha lunch och fika.